petak, 3. april 1998.

PISMO PREDSEDNIKA SRJ PREDSEDNICIMA REPUBLIKE SRBIJE, VLADE SRBIJE I SKUPSTINE SRBIJE

Milosevic predlaze referendum o stranom podrzavanju na Kosovu

Nase odbijanje da strani faktor ucestvuje u resavanju unutrasnjeg pitanja Republike Srbije - Kosova i Metohije, predstavlja narodnu politiku, a ne licnu ili stranacku politiku. Da li je to tacno, ili nije, odgovor mogu dati samo gradjani - kaze se u pismu predsednika SRJ kojim se predlaze pokretanje postupka za raspisivanje referenduma

Beograd, FoNet. - Predsednik Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodan Milosevic predlozio je juce raspisivanje referenduma u Srbiji na kome bi se gradjani izjasnili da li prihvataju ucesce stranih predstavnika u resavanju problema na Kosovu. U pismu upucenom predsednicima Republike Srbije, Vlade Srbije i Skupstine Srbije, Milanu Milutinovicu, Mirku Marjanovicu i Draganu Tomicu, koje je objavio Prvi program Radio Beograda, Milosevic kaze:

"Poznato je da smo odbili da prihvatimo ucesce stranih predstavnika u resavanju unutrasnjih pitanja nase zemlje, a pogotovo u resavanju problema na Kosovu i Metohiji, koji predstavljaju unutrasnju stvar Srbije.

Smatram da taj stav ima sustinski znacaj za ocuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta nase zemlje. Nad nasom zemljom nadvila se opasnost da zbog toga bude ponovo izlozena svim mogucim pritiscima. Odnos prema nasem cvrstom stavu da, kao suverena drzava, bez stranog mesanja resavamo svoje probleme je krajnje negativan i agresivan, od strane onih koji zele da diktiraju celom svetu kako ce da zivi. Cak i vise od toga - i kako ce da misli. Jer, culi smo ovih dana izjave da oni nemaju nista protiv naseg naroda, da cak vole nas narod i da zale sto ce narod da bude izlozen pritiscima zbog ovakvog stava rukovodstva. Smatram da mi ne mozemo da prihvatimo takav cinizam, koji sluzi kao opravdanje za pritiske u ime demokratije. Smatram da smo, sve ovo vreme krize na prostorima prethodne Jugoslavije, vodili narodnu politiku, a ne licnu politiku, pa cak ni stranacku politiku. I da i u ovom slucaju, nase odbijanje da strani faktor ucestvuje u resavanju unutrasnjeg pitanja Republike Srbije - Kosova i Metohije, predstavlja takodje narodnu politiku, a ne licnu ili stranacku politiku. Da li je to tacno, ili nije, odgovor mogu dati samo gradjani.

Zato vam predlazem da, na nacin koji je propisan Ustavom i Zakonom u Srbiji, pokrenete postupak za raspisivanje referenduma, koji bi odgovorio na pitanje: 'Da li prihvatate ucesce stranih predstavnika u resavanju problema na Kosovu i Metohiji?' Koristim priliku da naglasim, da istovremeno treba intenzivno raditi na konstruktivnom resavanju problema koji opterecuju Kosovo i Metohiju. A to podrazumeva sto skoriji pocetak dijaloga i korake koji ce predstavljati resenja za podjednaku i ravnopravnu afirmaciju interesa svih koji zive na Kosovu i Metohiji".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /