petak, 3. april 1998.

SERIJA POSKUPLJENJA U PRIVATNIM TRGOVINAMA

Inflacija uzima zalet

U drustvenim trgovinama talas poskupljenja ocekuje se tokom vikenda. Proizvodjaci hleba, mleka i mesa traze povecanje cena. Banke samo otkupljivale devize, a od danas bi trebalo i da ih prodaju

Beograd. - U privatnim prodavnicama u Srbiji nastavljeno je uskladjivanje cena sa novim zvanicnim kursom dinara dok se u drustvenom sektoru menjanje cenovnika ocekuje tokom vikenda. U pojedinim prodavnicama cene su kalkulisane i prema visem kursu od zvanicnog jer vlasnici strahuju od novog zaleta inflacije.

Proizvodjaci hleba, mesa i mleka najavili su da ce ponovo od Vlade Srbije zatraziti povecanje cena svojih proizvoda, jer sa novim cenama benzina ne mogu da pokriju troskove proizvodnje.

Momir Pavlicevic predsednik Privredne komore Srbije ocenio je da ce naredna dva meseca biti kriticna za procenjivanje efekata devalvacije na cene i da se ne sme dopustiti rast cena osnovnih zivotnih namirnica i proizvoda od kljucnog znacaja za zivotni standard.

Crni kurs na paralelnom deviznom trzistu stabilizovao se na 6.0 do 6.3 dinara za marku, ali deviza uglavnom nema za prodaju. Gradjani su tokom jucerasnjeg dana u bankama mogli samo da prodaju ali ne i da kupuju stranu valutu, jer kako se tvrdi u bankarskim krugovima uputstvo o prodaji jos nije dostavljeno. Mileta Babovic, predsednik Udruzenja banaka najavio je da ce gradjani od danas moci i da kupuju devize i to na nivou priliva koji banke otkupe. On je rekao da je tokom jucerasnjeg dana priliv deviza u banke bio znacajan.

Ministar za finansije u Saveznoj vladi Bozidar Gazivoda rekao je da ce NBJ ubuduce morati da vodi stroziju monetarnu politiku, a najavljeno je i povecanje depozita banaka za dobijanje ovlascenja za poslove sa inostranstvom.

U Crnoj Gori su reakcije na devalvaciju i dalje veoma nepovoljne a direktori velikih preduzeca upozoravaju da je promena kursa uvod u nekontrolisani haos na trzistu.

Prof. dr Jovan Rankovic ocenjuje da su stete zbog odlaganja promene kursa dinara ogromne i da su posle ove mere svi zavrsni racuni preduzeca, zbog podcenjenosti deviznih obaveza, bezvredni. Takodje, i sve procene vrednosti preduzeca uradjene po starom kursu morace da se odbace, sto ce usporiti dalji proces privatizacije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /