petak, 3. april 1998.

MILAN PANIC, PREDSEDNIK BORDA DIREKTORA ICN FARMASJUTIKALS

Srpsko zdravstvo mora da vrati dug

- Srpska vlada nam duguje 200 miliona dolara i vrlo je vazno da ne bude problema oko vracanja tog duga. Ako mi ne budemo imali mogucnost da normalnim putem naplatimo taj dug, imacemo velike probleme sa novim investicijama - rekao je novinarima Milan Panic, predsednik Borda direktora kompanije ICN Farmasjutikals, na prijemu povodom proslave “ulaska" ICN na listu najuspesnijih americkih kompanija u magazinu “Vol Strit Dzurnal".

- U biznisu je vrlo vazno da se stvori poverenje i ja se nadam da nece biti problema oko vracanja dugova, koje je ICN dala za nabavku lekova. Ako se dugovi ne plate, tesko je dobiti nove zajmove - objasnio je Panic, isticuci da Jugoslavija, u celini, mora raditi na poboljsanju svog kredit-rejtinga koji ce uveriti eventualne strane investitore da je ovo podrucje sigurno za ulaganje.

Na nase pitanje da li to znaci da u buduce ICN vise nece izlaziti u susret srpskom zdravstvu, dajuci mu kredite, Panic je rekao: “Nasa kompanija, kao i sve druge, ima nivo preko kojeg ne moze da predje. Mislim da mi vise i ne mozemo to da cinimo, ali ja zelim da verujem da nece biti problema u vracanju duga".

S. M.

POVODOM CEPANJA DEONICA U ICN FARMASJUTIKALS

Za dve stare, tri nove deonice

Polovinom ovog meseca kompanija ICN Farmasjutikals je odlucila da povuce svoje deonice sa trzista i odmah ih ponovo izda ali, po novoj semi, po kojoj se za dve stare dobijaju tri nove deonice. Akcija cepanja ili “split" deonica, izvedena je zbog toga sto veci broj pojedinacnih deonica daje vecu mogucnost prodaje i omogucavaju siru dostupnost vecem broju deonicara.

- Vrednost cele kompanije, izrazene u deonicama, je 50 miliona dolara i akcijom cepanja deonica nije doslo do pada njihove vrednosti. Deonicari koji su imali, recimo, 50 deonica, sada, prema semi dve stare za tri nove, imaju 75 deonica, po istoj vrednosti. Vrednost jedne deonice je pala za 0,5, ali samo zato sto je ukupna vrednost podeljena na veci broj novih deonica - objasnjava Zoran Vasic, jedan od potpredsednika kompanije.

Drugi razlog za “split" akcija je psiholoske prirode, kaze Vasic, a bazira se na verovanju uvrezenom na americkom trzistu deonica, po kome je lakse trgovati sa deonicama manje vrednosti. Vasic naglasava da nema razloga za strah deonicara, zato sto je samo prisustvo deonica ICN na najvecem svetskom trzistu deonica - Njujorskoj berzi - dovoljan znak da su ove deonice roba koja se u svakom trenutku moze kupiti i prodati.

S. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /