petak, 3. april 1998.

DR JOVAN RANKOVIC: KOLIKE CE BITI STETE OD POGRESNOG VODJENJA DEVIZNE POLITIKE

Potpuni poraz monetarnih vlasti

Zbog drzanja nerealnog kursa potpuno su finansijski propali veliki izvoznici. Svi zavrsni racuni postali su lazni jer su njima potcenjene devizne obaveze privrede. Procene vrednosti drustvenog kapitala pravljene na bazi starog kursa privrede

Devalvacija dinara nije samo potvrdila potpuni poraz onih koji su donedavno tvrdili da ce se kurs vratiti ispod cetiri dinara za marku, vec je postavila i pitanje njihove odgovornosti za sve stete koju su prouzrokovali vodeci takvu deviznu politiku, kaze dr Jovan Rankovic. Njegova "optuznica" glasi:

Zbog drzanja nerealnog kursa potpuno su finansijski propali svi veliki izvoznici, narocito iz tekstilne i obucarske industrije, kod kojih je drustveni kapital u celini izgubljen i zamenjen skupim kratkorocnim kreditima, koja ova preduzeca nisu u stanju da vrate, niti da plate bankama kamate na njih.

Iz istog razloga izvrseno je veliko prelivanje drustvenog kapitala od izvoznika iz redova drustvenih preduzeca prema uvoznicima robe siroke potrosnje, koji su uglavnom medju privatnim preduzecima, odnosno drustvene pare su se prelile u privatne dzepove.

Ogromni gubici izvoznika, ciji je izvoz bio nerentabilan i zbog nerealnog kursa, deformisali su sliku finansiranja jugoslovenske privrede, prouzrokujuci istovremeno ogromnu nelikvidnost, a visoki troskovi finansiranja onemogucili su preduzeca da se izvuku iz zone gubitaka.

Svi zavrsni racuni za proslu godinu, pravljenji na takvom kursu, postali su lazni, jer su u njima drasticno potcenjene devizne obaveze privrede, za oko 35 milijardi dinara, sto u stvari predstavlja skriveni gubitak, koji ce se objektivizirati u ovoj godini.

Isplata kratkorocnih deviznih obaveza prema inostranstvu, nastalih po osnovu velikog uvoza stimulisanog nerealnim deviznim kursom, u iznosu od oko sest milijardi maraka, povecace sada odliv u preduzecima uvoznicima, ugrozivsi njihovu likvidnost, sto ce podstaci rast cena na domacem trzistu da bi se peglali ovi gubici koji tek stizu na dnevni red.

Pomeranje kursa na sest dinara za marku svodi drustveni kapital na polovinu njegove bilansne vrednosti, iskazane u markama na kraju prosle godine. Uz latentne gubitke prava vrednost ukupnog drustvenog kapitala je jos manja.

Procene vrednosti drustvenog kapitala, odnosno njihovi iznosi u markama, zato sto su pravljene na bazi starog kursa sada su bez ikakve vrednosti i potpuno su neupotrebljive za proces privatizacije, sto ce predstavljati jos jednu kocnicu da on otpocne.

Ovako veliko pomeranje kursa do kojeg je doslo i zato sto se dugo odbijala devalvacija, poskupece (preko poreza i carina) i nuzan uvoz i pokrenuce novi talas povecanja cena, a price zvanicnika da se to moze izbeci predstavljaju samo prigodan politicki marketing, zakljucuje dr Jovan Rankovic svoju listu dokaza o tome zasto je vlast ojadila privredu, veliki broj preduzeca i gradjanstvo. Odgovornost se sastoji u tome sto blagodeti devalvacije danas objasnjavaju isti ljudi na istim funkcijama, koji su vodili tako pogresnu ekonomsku politiku.

B. Jager

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /