petak, 3. april 1998.

SKUPSTINE JUGOBANKE I PRVE PREDUZETNICKE BANKE

Novi kurs odgovara izvoznicima

Naredna dva meseca bice kriticna kad je u pitanju uticaj devalvacije na cene, rekao Momir Pavlicevic, predsednik PKS

"Mere koje je Savezna vlada usvojila pre dva dana u skladu su s nasim zalaganjima. Bili smo, takodje, saglasni da u vreme eskalacije kursa u stampedo, koji je bio poceo pre par meseci, nije bilo vreme za korekciju kursa. Smatramo da realne ekonomske kategorije nemaju alternativu ni u kakvim administrativnim resenjima, a to se u punoj meri odnosi na utvrdjivanje kursa dinara. Sadasnji kurs dinara, koji je nesto precenjen, odgovara intersima izvozne privrede, na koju se, pre svega, oslanja ova banka. Razumljivo je da tako utvrdjeni kurs mora biti branjen merama monetarne i fiskalne politike , kao i drugim merama ekonomske politike. Tim pre sto smo u proslosti platili vrlo visoku cenu praksi koja je odudarala od osnovnih trzisnih zakonitosti", rekao je na jucerasnjoj Skupstini Jugobanke Milos Milosavljevic, generalni direktor, koji je ponovo izabran na tu funkciju.

Prema recima Bozidara Gazivode, saveznog ministra za finansije, promena kursa dinara, koja je suvise ispolitizovana, bila je nuznost koju je diktiralo trziste.Odluka da strana valuta bude ovako skupa rukovodjen je namerom da se stimulise izvoz i da se devize vrate u legalne tokove.

"S pravom se cuju upozorenja da se bolje kontrolise rast novcane mase jer NBJ nije bila dovoljno energicna da obezbedi povalacenje novca u situacijama kad devizno pokrice nije bilo dovoljno", rekao je Gazivoda.

Povecanje depozita za banke

Najnovije mere Savezne vlade i NBJ bice pracene znacajnim povlacenjem deviznih sredstava od poslovnih banaka. To znaci da ce devizni depozit koje su banke duzne da poloze u NBJ po osnovu srednjeg i velikog ovlascenja biti uvecan. Predlog iz NBJ je bio da se duplira iznos, koji je trenutno za veliko ovlascenje dva miliona a za srednje milion dolara, ali su bankari bili protiv pa ce se narednih dana doneti odluka o tom povecanju. Novina je sto ova sredstva nece biti blokirana u NBJ vec ce ih banke moci da koriste za obavljanje poslova sa inostranstvom, i po zavrsenom poslu one ce da nadoknade iznos koji su koristile", rekao je Slobodan Vukovic, predsednik Prve preduzetnicke banke na jucerasnjoj Skustini banke.

Momir Pavlicevic, predsednik Privredne komore Srbije, istako je da efekti devalvacije nece biti pozitivni ukoliko se ne poveca izvoz i smanji robni platni deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni. Naredna dva meseca bice kriticna kad je u pitanju uticaj devalvacije na cene i tu je od najveceg znacaja efikasna kontrola drzave. "Cene prehrambenih proizvoda, u koje nije ugradjen sadasnji kurs, ne bi nikako smele da se povecavaju i vlada treba da intervenise ukolik se to bude desavalo. Takodje ce biti opasno ukoliko bude pritisaka da se povecaju zarade u javnom sektoru".

M. V.

Banke samo otkupljivale devize

Poslovne banke ni juce nisu dobile detaljna upustva o prodaji deviza gradjanima tako da su samo obavljale otkup strane valute. Mileta Babovic, generalni sekretar Udruzenja banaka Jugoslavije potvrdio je da gradjani prodaju devize u kolicinama vecim nego sto se ocekivalo i najavio da bi vec danas sve banke trebalo i da prodaju devize. Bankari nece menjati uslove prema kojima su ove poslove do sada obavljale, a to znaci da ce se prodaja obavljati samo na osnovu otkupa.

Nove mere, najavio je Babovic, doprinece uspesnijem radu deviznog trzista i NBJ ce vec od naredne nedelje svojim rezervama intrvenisati kako bi se podmirile sve potrebe izvoznika za kupovinom deviza.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /