petak, 3. april 1998.

OSNOVAN ARHITEKTONSKO-URBANISTICKI KRUG

“Visok stepen ruzenja grada"

Od Skupstine grada ce se traziti da obustavi realizaciju prvonagradjenog rada za uredjenje Trga slobode

Juce je na Novosadskom sajmu, na standu NAUK-a, promovisan Novosadski arhitektonsko-urbanisticki krug, koji je osnovala grupa strucnjaka razlicitog profila (arhitekte, pravnici, lekari, urbanisti, novinari...). NAUK ce se posvetiti, kako je receno na konferenciji za novinare, “podizanju kvaliteta gradjene i zivotne sredine Novog Sada", a ciljevi udruzenja su unapredjenje urbanisticke misli i prakse, egzistencijalno- identifikacionih i kulturnih vrednosti, kao i potrebe adekvatne valorizacije i zastite graditeljske bastine.

Arhitekta Vojislav Devic smatra da je u Novom Sadu urbanisticki haos, mnogo razgradnje, rusenja i ruzenja grada, pogotovo u starom jezgru. On je misljenja da je doslo vreme da se pojedini strucnjaci udruze u NAUK i otvoreno kritikuju gradjenu zivotnu sredinu. Kao primere urbanisticke nebrige i losih resenja Devic navodi: Tatarsko brdo, DUP Malog limana, deponiju otpada u Rakovackom kamenolomu, brze pruge kroz Frusku goru, nedorecenost i antiekonomske posledice konkursa za uredjenje ulice Modene, Sokolski dom, bespravnu gradnju... - Nas cilj je, iznosi Devic, da ponudimo Skupstini, Izvrsnom odboru i strukovnim organizacijama sugestije, planove i predloge kako zaustaviti arhitektonsko-urbanisticki haos u gradu.

Arhitekta Prodanovic je naglasio da su clanovi NAUK-a “kompetentne, nekompromitovane" licnosti, kao i da “visok stepen ruzenja grada zasluzuje paznju sireg gradjanstva".

- Usvajanjem odluke o uredjenju gradjevinskog zemljista Skupstina je dala zeleno svetlo i za realizaciju prvonagradjenog rada za preuredjenje Trga slobode, podseca pravnik Ostoja Drazic. Kako je resenje naislo na negativne kritike strucnjaka i gradjanstva, a zalbeni postupak na konkurs i nagradjeno resenje je u toku, predlozicemo Skupstini grada da obustavi realizaciju prvonagradjenog rada. Trazimo ponistenje ovog konkursa, novu valorizaciju radova, shodno propozicijama, ali s novim, nekompromitovanim zirijem - zakljucuje Ostoja Drazic.

B. Opranovic

Anketa na Sajmu

NAUK je posetiocima Sajma ponudio da ucestvuju u anketi o Trgu slobode. Listic nudi dva odgovora: “Da li treba sacuvati autenticnost glavnog gradskog trga sa manjim intervencijama", ili ga je potrebno “radikalno rekonstruisati, potopiti... i to prekopiranim resenjima..."? Od 300 anketiranih, jedan se opredelio za odgovor broj dva.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /