petak, 3. april 1998.

NAJAVLJENE PREMIJERE

Tri noviteta u tri pozorista

Nakon vecerasnje premijere u Jugoslovenskom dramskom vec sutra je, ali u Beogrdskom dramskom pozoristu, zakazano jos jedno premijerno izvodjenje pozorisne predstave. U pitanju je komad Artura Milera "Svi nasi sinovi" koji na sceni Beogradskog dramskog pozorista rezira Dimitrije Jovanovic. Upravnik pozorista Milos Kreckovic smatra da je "postavljenjem ovog komada u Beogradskom dramskom prvi znak da nastavljamo slavnu tradiciju ovog pozorista." U istoriji Beogradskog dramskog pozorista Artur Miler zauzima znacajno mesto jer je od 1951 godine igrano sest komada ovog drustveno angazovanog americkog pisca. Komad "Svi moji sinovi" do sada nije postavljen u Beogradu (izuzmemo li jedno amatersko izvodjenje) i bice to prilika da se, kako kaze reditelj Dimitrije Jovanovic, "iz naseg ugla sagleda prica o sukobu generacije koja je zelela rat, izazivala ga, ali je na front slala mlade ljude".

Autorsku ekipu reditelja Dimitrija Jovanovica cine scenograf Jasna Dragovic, kostimograf Ljiljana Dragovic i kompozitor Isidora Zebeljan dok su uloge poverene gostujucim glumcima Miodragu Radovanovicu i Djurdjiji Cvetic, kao i clanovima Beogradskog dramskog pozorista Milanu Cucilovicu, Natasi Solak, Pavlu Pekicu, Srdjanu Dedicu, Jadranki Selec i drugima.

Jos jedna premijera na beogradskim scenama najavljena je za nedelju 5. aprila u Malom pozoristu "Dusko Radovic". Toga dana, sa pocetkom u 20 casova premijerno ce biti izvedena predstava "Bajka o caru i slavuju" reditelja Ivane Vujic, radjena prema tekstu Igora Bojovica, (pisao po motivima Andersenove bajke) koji za ovo pozoriste rdi vec treci put. Po recima upravnika Stevana Koprivice najnovija predstava Malog pozorista je "projekat o kome ce se mnogo pricati nakon premijere. Mogu slobodno da kazem da smo napravili jednu, za nase prilike, nepristojno bogatu i raskosnu predstavu u kojoj je angazovan kompletan potencijal "Radovica".

Autor kostima za ovu predstavu je Milena Niceva Jevtic Kostic, muziku je radio trio studenata muzicke Akademije, za scenski pokret bila je zaduzen Sonja Lapatanov dok je autor maski Nijaz Memis.

U predstavi ucestvuje kompletan ansambl "Radovica" zatim studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, ali i dekorateri ovog pozorista.

Sledeca premijera u beogradskim pozoristima najavljena je za kraj aprila kada ce na Maloj sceni Narodnog pozorista u Beogradu biti izvedena predstava "Zagonetne varijacije" koju u ovom pozoristu rezira Bozidar Djurovic. Pisac komada "Zagonetne varijacije" je francuski filozof Erik Emanuel Smit, dvostruki dobitnik Molijerove nagrade, "koji ce, kako kaze upravnik Narodnog pozorista Nebojsa Bradic najverovatnije biti prisutan na premijeri".

Dvojicu junaka ove drame, dobitnika Nobelove nagrade i mladog novinara igraju Marko Nikolic i Boris Pingovic.

Posebna zanimljivost vezana za najnoviji projekat Narodnog pozorista sastoji se u tome sto je i ovaj put obezbedjen izdavac ("Nea") u cijem izdanju je objavljena drama Erika Emanuela Smita "Zagonetne varijacije.

Z. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /