petak, 3. april 1998.

VOLFGANG ISINGER POSLE RAZGOVORA SA KOSOVSKIM ALBANCIMA I ZIVORADOM JOVANOVICEM

Ne prihvatamo nikakve preduslove ni od Beograda ni od Pristine

Volfgang Isinger

Beograd. - Ponovio sam zahteve u odnosu na vlasti u Beogradu i Albance na Kosovu da se otvori dijalog, a svi elementi za to su upravo na stolu. Kao sto je Kontakt grupa vec rekla, ne bi smelo da bude odlaganja i taktickih igara. Ponovljeni su do sada neispunjeni zahtevi, a to su povlacenje specijalne policije sa Kosova i zahtev da se Albanci jasno izjasne za mirovno resenje i protiv nasilja - izjavio je juce novinarima politicki direktor nemackog Ministarstva inostranih poslova Volfgang Isinger, nakon razgovora sa kosovskim Albancima u sredu u Pristini i jucerasnjeg susreta sa sefom jugoslovenske diplomatije Zivadinom Jovanovicem.

- Otvaranje dijaloga mora da pocne bez ikakvih preduslova. Ne prihvatamo nikakve preduslove, ni od Beograda, ni od Pristine - podvukao je Isinger.

Upitan sta je konkretno rekao ministru Jovanovicu, nemacki diplomata je odgovorio: "Rekao sam mu priznajemo da su pojedini koraci napravljeni, ali da to nije dovoljno. Nismo zadovoljni tempom povlacenja specijalne policije i sastavom delagacije koja je ucestvovala u dijalogu". Isinger je ocenio da je "nezadovoljstvo" sastavom ucesnika u dijalogu Beograd delimicno prihvatio, time sto je predsednik Milosevic za pregovore imenovao svog predstavnika.

- Naravno, medjunarodna zajednica da hoce, mogla bi da postavlja neke uslove, da nije bilo njenog zahteva, ne bi ni doslo do ovog dijaloga. Da li verujete da bi do ugovora o skolstvu doslo da mi nismo ovako energicno postupili i da Jugoslaviji nisu uvedene sankcije na uvoz oruzja - upitao je Isinger.

Nemacki diplomata na kraju je rekao da ce u Beograd sigurno ponovo doci, jer to zele i drugi clanovi Kontakt grupe, kako bi ustanovili da li je do dijaloga zaista doslo i izrazio nadu "da ce do tada Felipe Gonsales moci da sprovede svoju ulogu".

Termini za pocetak dijaloga nisu ustanovljeni, ali se, kako je juce receno, ocekuje da to bude u naredne tri sedmice, kada se ponovo sastaje Kontakt grupa. Politickih savetnici zemalja clanica sastaje se u ponedeljak u Londonu.

LJ. Gogic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /