petak, 3. april 1998.

BRONJISLAV GERENEK, PREDSEDAVAJUCI OEBS

Sa Albancima treba da pregovara predsednik SRJ

Takvi pregovori ne bi trebalo da prejudiciraju resenje (republika ili podrucje sa sirokom autonomijom) koje bi konacno bilo prihvaceno za Kosovo, rekao je Gerenek

Varsava, Beta-AFP. - Jugoslovenske vlasti, a pogotovo predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic, trebalo bi da ucestvuju u dijalogu sa kosovskim Albancima, izjavio je juce predsedavajuci Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, poljski ministar inostranih poslova Bronjislav Geremek.

“Takvo ucesce ne bi uopste trebalo da prejudicira resenje (republika ili podrucje sa sirokom autonomijom), koje bi konacno bilo prihvaceno za status Kosova", rekao je Geremek na konferenciji za novinare. Geremek je naglasio da treba razgovarati sa nekim ko predstavlja “pravu vlast, a prava vlast jeste Slobodan Milosevic". “On (Milosevic) treba da imenuje svog predstavnika koji bi imao puna ovlascenja", rekao je predsedavajuci OEBS-a, koji je prosle nedelje posetio Beograd, Pristinu i Podgoricu.

Geremek je rekao da je razgovor sa Milosevicem poceo knjizevnom debatom o delima poljskog pisca Henrika Sjenkjevica. Sef poljske diplomatije je dodao da je tokom debate hvalio vrline glavnog junaka Sjenkjevicevog romana “Ognjem i macem" viteza Sksetulskog, posebno njegovu nacelnost. Milosevic je, kako je rekao Geremek, podrzao taj stav i dodao da ta vrlina predstavlja vazan element u politickoj igri.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /