petak, 3. april 1998.

GRADJANSKI SAVEZ SRBIJE

Rezim duzan da spreci sankcije

Vlasti treba da pocu sustinske razgovore sa Albancima sa Kosova i prihvate misiju Gonsalesa, kako teret sankcija ne bi pogodio gradjane, porucila predsednica GSS Vesna Pesic

Beograd. - Gradjanski savez Srbije pozvao je vlasti da preduzmu hitne mere kako bi se izbegle nove sankcije medjunarodne zajednice. Predsednica stranke Vesna Pesic, na jucerasnjoj konferenciji za novinare, rekla je da su ekonomske prilike, koje bi sankcije dodatno pogorsale, toliko lose da je “izraubovanoj, istrosenoj" privredi potreban reformski kurs i potpuno ozdravljenje umesto poteza kakav je i poslednja devalvacija.

Kako je Pesiceva rekla,moguce je da se izbegne kaznjavanje (a koje, prema njenom objasnjenju, pre svega pogadja gradjane) ako se povedu sustinski razgovori sa Albancima sa Kosova i ako se prihvati misija OEBS predvodjena Filipom Gonsalesom. Time bi se istovremeno, kako je ocenila, otvorila vrata za saradnju sa medjunarodnom zajednicom i povratkom jugoslovenske drzave u medjunarodne institucije. Predsednica GSS smatra i da ovdasnji rezim “udara na temelje drzave time sto nece da saslusa Crnu Goru" sto ce dovoditi do novih konflikata. “Nije na medjunarodnoj zajednici da stiti" Crnu Goru vec je resenje, kako ona smatra, u tome da savezna drzava uvazi politiku koja je pobedila na crnogorskim izborima. A ta politika, kako je ocenila, vodi u reforme i otvaranje prema svetu.

Govoreci o devalvaciji, Vesna Pesic je rekla i da je nestabilnost valute samo signal da privreda ne funkcionise. Kako se ovom devalvacijom ne pogadjaju uzroci krize, od nje se ne mogu ocekivati dugorocniji pozitivni efekti, vec treba racunati na pad standarda gradjana, smatra Vesna Pesic. Predsednica GSS je govorila i o mitingu koji je povodom zbivanja na Kosovu za juce zakazao Studetski parlament kritikujuci takav postupak. Iznenadjeni smo da se Studentski parlament, koji je sebe afirmisao kao nepoliticku organizaciju odjednom politizuje, rekla je ona i istakla da je ovim nacinom zloupotrebljena ideja samostalnosti Univerziteta na koju se organizator mitinga pozvao.

N. Todorovic

Studenti grese

- Ne znam kakva je to autonomija Univerziteta koja treba da iskljuci jednu grupu ljudi i ne dozvoli im da uce na fakultetu - rekla je Vesna Pesic, navodeci da je trebalo da beogradski studenti podrze kolege Albance sa Kosova da se vrate u skole, kao i samu vladu jer je napravila dobar korak sporazumom o obrazovanju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /