petak, 3. april 1998.

RADIKALI PODRZALI ODLUKU SAVEZNE VLADE O DEVALVACIJI

“Niko i ne pomislja na stampanje novca"

Vojislav Seselj upozorio da devalvaciju treba da prate “efikasne sistemske i druge mere", kako bi se izbegla opasnost od rasta cena

Beograd. - Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Seselj podrzao je na jucerasnjoj konferenciji za novinare odluku Savezne vlade o devalvaciji dinara i upozorio da je neophodno da ona bude pracena “efikasnim sistemskim i drugim merama", kako bi se izbegla opasnost od rasta cena.

Seselj je istakao i da je “Vlada Srbije shvatila sta treba da radi", potkrepivsi svoju tvrdnju ocenom da je korekcija cena benzina zaista minimalna. “Insistiracemo da devalvacija ne znaci atak na zivotni standard i protiviti se svakom pokusaju stampanja novca", obecao je lider SRS i dodao da “kako sada stoje stvari, niko na to i ne pomislja". On je ocenio i da je reakcija Crne Gore na devalvaciju dinara neobjektivna i predstavlja zastitu monopolista.

Prema njegovim recima, najnovija rezolucija Saveta bezbednosti UN, kojom se nasoj zemlji uvodi embargo na uvoz oruzja predstavlja “sumrak intelekta, razuma, morala i potpuno krsenje kljucnih pravnih principa". Isticuci da sama rezolucija nije veliki problem za nas, Seselj je rekao da ona predstavlja opasan presedan, “zato sto se na jednak nacin tretiraju teroristicke bande i legalna i ligitimna vlast u SRJ".

RTS i Tanjug nepozeljni

Izvestacima RTS i Tanjuga juce nije bilo dozvoljeno prisustvo konferenciji za novinare SRS. "Necemo da tolerisemo neobjektivno i krajnje pristrasno izvestavanje RTS i Tanjuga" rekao je Seselj i dodao da je rec o "principijelnom nezadovoljstvu", a ne ljutnji zbog odredjenog teksta ili objavljene informacije. Prema njegovim recima, "stranke treba da budu na programu RTS proporcionalno svojoj zastupljenosti u republickoj skupstini", a Tanjug "moze da vodi drzavnu propagandu prema inostranstvu, ali ne sme da se mesa u medjustranacke sukobe".

Seselj je dodao da na sednicama Vlade Srbije jos nije bilo reci o radu drzavnih medija, jer je prioritet dat ekonomskim temama i problemu Kosova i Metohije.

Na pitanje da li ce SRS podrzati eventualni pokusaj smene vlasti u Beogradu, Seselj je rekao da ta stranka nece nikoga podrzavati, ali da se za smenu gradske vlasti oduvek sama zalaze. “Sazreli su uslovi da se raspisu vanredni izbori na nivou Beograda i jos nekim opstinama u unutrasnjosti", rekao je on, dodajuci da se radikali protive uvodjenju prinudne uprave.

Upitan da li postoje uslovi i za izbore na republickom i saveznom nivou, Seselj je rekao da “za to nema razloga kada vlada ima komotnu skupstinsku vecinu". On je, medjutim, naglasio da ako se nadje prihvatljivo resenje za problem albanske manjine na Kosovu i Metohiji, treba raspisati izbore na svim nivoima, kako bi se pokazala dobra volja i albanska manjina dobila priliku da ima svoje predstavnike u organima vlasti. “Stav SRS je da izbori ne treba da budu odrzani u istom danu na svim nivoima, nego redom, od lokalnih pa na vise", rekao je Vojislav Seselj.

V.Didanovic

Intervencija ministra Vucica

Zbog prekjucerasnjeg uskracivanja pristupa konferenciji za novinare saveznog premijera Radoja Kontica novinarima lista “Danas", Aleksandar Vucic, novoizabrani republicki ministar informisanja, juce je, kako saznajemo, uputio pismo Goranu Maticu, saveznom sekretaru za informisanje. Ministar Vucic od saveznog kolege trazi detaljno objasnjenje nacina i uslova pod kojima novinar moze biti akreditovan za pracenje aktivnosti Savezne vlade.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /