petak, 3. april 1998.

CRNOGORSKE STRANKE SE PRIPREMAJU ZA PREDSTOJECE PARLAMENTARNE IZBORE

Vladajuca DPS trazi koalicione partnere

Podgorica, Beta. - Vladajuca Demokratska partija socijalista (DPS) Crne Gore, Narodna stranka (NS) Novaka Kilibarde i Socijaldemokratska partija (SDP) su na putu da formiraju koaliciju za parlamentarne izbore 31. maja. Kako saznaje agencija Beta u izvorima u Podgorici, pregovori o formiranju koalicije bi trebalo da budu zavrseni do kraja nedelje. Ti izvori navode da su pregovori tri stranke poceli u ponedeljak, a juce je odrzan sastanak i sa Liberalnim savezom Slavka Perovica, koji je jos ranije izneo stav da samostalno izadje na izbore.

Predsednik Liberalnog saveza (LS) Ranko Djonovic potvrdio je danas agenciji Beta da ce predstavnici te partije ucestvovati u pregovorima, ali da taj sastanak nece promeniti odluku liberala da sami izadju na izbore. “Realnost je da ce LS samostalno ici na izbore", rekao je Djonovic. Dobro obavesteni izvori u Podgorici tvrde da je Kilibarda trazio sedam, a SDP sest mandata od 35 koliko se racuna da bi nova koalicija mogla da osvoji na predstojecim izborima. Kako agencija Beta saznaje, DPS je ponudio Kilibardinim “narodnjacima" i SDP po pet mandata.

Izvori u Podgorici navode da dve albanske partije, Demokratski savez i Demokratska unija Albanaca, ne ucestvuju u pregovorima i nisu zainteresovani za koaliciju, pre svega zato sto je izbornim zakonom omoguceno stvaranje posebne izborne jedinice za Albance u Crnoj Gori koja im obezbedjuje ulazak u parlament.

Prema nekim istrazivanjima, vladajuca DPS tesko da bi na predstojecim izborima mogla sama da pobedi i odnese prevagu nad glavnim konkurentom - Socijalistickom narodnom partijom, ciji je predsednik bivsi crnogorski predsednik Momir Bulatovic. Najnovija ispitivanja javnog mnenja ukazuju da bi koalicija DPS- NS-SDP i Stranka demokratske akcije, koja okuplja Muslimane, mogla da potuce Bulatovica, koji i pored poraza na proslogodisnjim predsednickim izborima i dalje uziva poverenje u velikom delu crnogorskog birackog tela.

Na izbore ce samostalno izaci Srpska narodna stranka (SNS), odnosno Narodna stranka Bozidara Bojovica. Ta stranka je ucestvovala u januarskim demonstracijama pristalica Momira Bulatovica koji su tvrdili da je Bulatovic pokraden na predsednickim izborima. Potpredsednik te partije Novica Stanic izjavio je prekjuce u Beogradu da prema poslednjim istrazivanjima SNS moze da racuna na 9,6 odsto birackog tela u Crnoj Gori (izborni censuz je tri odsto).

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /