subota, 4. april 1998.

REAGOVANJA NA PREDLOG ZA RASPISIVANJE REFERENDUMA O RESAVANJU KOSOVSKOG PITANJA BEZ STRANOG POSREDOVANJA

Volja naroda ili potez ocajnika

Strano posredovanje u resavanju problema na Kosmetu nema osnova, jer u Pokrajini nema, niti je bilo sukoba, ili bilo kakvih pretnji miru u regionu, rekao je na jucerasnjoj konferenciji za stampu portparol Socijalisticke partije Srbije Ivica Dacic, podrzavajuci inicijativu jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica da se gradjani na referendumu izjasne da li prihvataju ucesce stranih predstavnika u resavanju kosovskog pitanja.

Ovakvoj oceni pridruzio se potpredsednik Marjanoviceve Vlade i lider radikala Vojislav Seselj, govoreci na jagodinskoj TV "Palma plus". Najavljeni referendum moze, po njegovcoj oceni, biti samo od koristi, posto ce celom svetu pokazati da je srpski narod protiv internacionalizacije. Sudeci prema saopstenju koje je stiglo iz Predsednistva Srpskog pokreta obnove, ni ova stranka nema nista protiv referenduma. Medju prvima se oglasio i lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova koji smatra ovaj Milosevicev predlog neozbiljnim i stetnim, jer mu je cilj da blokira mirno resenje problema Kosova, dok generalni sekretar NATO Ksavijer Solana to smatra jos jednom Milosevicevom greskom.

Demokratski centar ocenjuje da je referendum kupovina vremena, Demokratska stranka - da je referendum nepotreban i da predstavlja mamac za lokalne izbore, Reformska demokratska stranka vojvodine - da se time hoce blanko poverenje, a Koalicija "Vojvodina" - da je to ratni referendum. .

Sa svoje strane naucnici, politikolozi, istoricari, sociolozi, slazu se da je ovo potez ocajnika koji pokusava da, dobije podrsku za lose vodjenu poolitiku. Iz Crne Gore je stiglo upozorenje da je to pocetak izolacionalisticke politike i produbljivanja krize u odnosima Srbije i Crne Gore. U medjuvremenu stigle su potvrde Koalicije "Sandzak"da ce pozvati Bosnjake na bojkot.

M.T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /