subota, 4. april 1998.

IVICA DACIC, PORTPAROL SOCIJALISTICKE PARTIJE SRBIJE

Referendum ce potvrditi jedinstvo rukovodstva i naroda

Portparol SPS je rekao da na Kosmetu nema pretnji miru u regionu, pa nema ni osnova za slanje posrednika

Beograd, Beta. - Portparol Socijalisticke partije Srbije (SPS) Ivica Dacic podrzao je juce inicijativu jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica da se gradjani Srbije na referendumu izjasne da li prihvataju ucesce stranih predstavnika u resavanju problema na Kosovu. "Kosovo i Metohija je unutrasnje pitanje Srbije koje se moze resavati jedino u okviru njenih granica, kroz direktan i bezuslovan dijalog", rekao je Dacic na konferenciji za novinare.

On je istakao da strano mesanje u resavanje problema na Kosmetu nikako ne moze da bude prihvaceno i izrazio uverenje da ce taj stav biti potvrdjen na referendumu. "Sustina demokratije je vladavina naroda i zato smo uvereni u uspeh narodnog izjasnjavanja o stranom mesanju u unutrasnja pitanja Srbije, kao i da ce to biti jos jedna velika potvrda jedinstva rukovodstva i naroda Srbije u odbrani slobode, suvereniteta i teritorijalnog integriteta", rekao je Dacic.

Portparol SPS je rekao da na Kosovu i Metohiji nema niti je bilo sukoba ili bilo kakvih pretnji miru u regionu, pa nema ni osnova za medjunarodno razmatranje tog pitanja ili slanje posrednika. "Uopste se ne radi o tome da neko zeli da se sakrije iza narodne odluke, kao sto se govori, vec o tome da narod, kao nosilac suvereniteta, potvrdi principijelni stav rukovodstva Srbije i SRJ", rekao je Dacic.

Na pitanje da li posredovanje organizacije Sveti Edjidio u pregovorima o sprovodjenju Sporazuma o normalizaciji obrazovanja na Kosmetu znaci da je Srbija ipak dozvolila strano mesanje, Dacic je odgovorio da je "rec o humanitarnoj organizaciji koja se ne nalazi u ulozi posrednika koji namece resenja, vec nudi dobre usloge i pomoc". Dacic je kazao da "samo naivni ljudi" veruju da bi dolazak stranih posrednika znacio i ostanak Kosova i Metohije u okviru Srbije. Buducnost Kosmeta nije u terorizmu ili separatizmu, vec u miru, zajednickom zivotu i razvoju, rekao je Dacic i ponovo pozvao kosovske Albance na dijalog. Usvajanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN o embargu na oruzje za SRJ on je ocenio kao rezultat "grubih pritisaka i diktata nekih velikih sila, pre svega SAD". "Rezolucija predstavlja grubo krsenje Povelje UN o nemesanju u unutrasnje stvari drzave", rekao je Dacic i izrazio zaljenje zbog toga sto je Rusija podrzala tu Rezoluciju.

Dacic je podrzao "mere ekonomske politike koje su usvojene u cilju uspostavljanja ekonomske ravnoteze, stabilnosti trzista i pokretanja proizvodnje" i ocenio da ce njihovo dosledno sprovodjenje doprineti povecanju izvoza, proizvodnje i uspostavljanju stabilnosti cena.

Novinari na ispitu naroda

Na pitanje da li se slaze sa izjavom zamenika predsednika JUL Ivana Markovica da medju jugoslovenskim medijima ima onih koji pripadaju "petoj koloni", Dacic je odgovorio da "nema potrebe da se on slaze sa bilo cijim izjavama". Portparol SPS je dodao da je i sam vise puta govorio da su "neki mediji i politicke partije u sluzbi zapadnih mentora". Iako su novinari insistirali, Dacic nije zeleo da imenuje te medije i zamolio je nezavisna glasila da objektivno prenose ono sto cuju, "jer svi ste vi na ispitu naroda, o cemu govore i vasi tirazi".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /