subota, 4. april 1998.

IBRAHIM RUGOVA, LIDER KOSOVSKIH ALBANACA

Predlog predsednika SRJ blokira mirno resenje problema Kosova

Pristina, Beta. - Lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova izjavio je juce da je predlog predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milosevica za raspisivanje referenduma o stranom posredovanju u resavanju kosovskog problema “neozbiljan" i da ima za cilj da “blokira mirno resenje problema Kosova". On je na konferenciji za novinare u Pristini rekao da je takav predlog “stetan" i ponovio stav albanske strane da bi pregovori trebalo da se odrze “uz pomoc trece strane".

Rugova je rekao da je najbolje resenje “nezavisno i neutralno Kosovo sa svim garancijama za Srbe" i dodao da je potrebno uvodjenje medjunarodnog protektorata “kao prelazne faze za mirno resavanje tog problema". On je pozdravio rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o uvodjenju embarga na uvoz oruzja u SRJ i ocenio je kao “znacajan korak ka sprecavanju konflikta na Kosovu". Rugova je odao priznanje medjunarodnoj zajednici za angazovanje u resavanju problema Kosova i posebno americkom drzavnom sekretaru Medlin Olbrajt.

Lider kosovskih Albanaca je situaciju na Kosovu ocenio kao “veoma tesku i napetu" zbog “blokade nekoliko naselja u podrucju Drenice i sistematske represije sirom Kosova".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /