subota, 4. april 1998.

NATO O "DEMONSTRACIJI" MOCI SFORA NA PALAMA

Kontrola nadomak skrovista Karadzica

Otkrivanje i oduzimanje teskog naoruzanja od specijalne policije je - svrha prekjucerasnje inspekcije Sfora. Republika Srpska - svetski rekorder po broju policajaca. Karadzic "mozda i sam uvideo da nece jos dugo moci da izbegava Hag"

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

Vise od rutine:
Italijanski vojnici na Palama
FONET/AP

"Pale za nas nisu zabranjena zona" - izjavio je juce visoki funkcioner NATO, odgovarajuci na nase pitanje o "demonstraciji moci" koju je Sfor u cetvrtak priredio u bivsoj prestonici Republike Srpske, nadomak navodnog skrovista Radovana Karadzica. To je, po njemu, bila "planirana, rutinska operacija pretrage, istina nesto opseznija nego obicno, ali zato sto je Sfor hteo istovremeno da pretrazi 9 lokacija." Dok su bile prestonica Republike Srpske i sediste "tvrde struje" SDS, Pale su, objasnio je pomenuti funkcioner koji je sa novinarima razgovarao pod uslovom da mu se ne objavljuje ime, "imale preteranu koncentraciju vojnih objekata i, narocito, tzv. specijalnih policijskih jedinica." Sfor vec vise meseci ulaze napore da uspostavi kontrolu nad takvim snagama i osigura da njihovo naoruzanje "odgovara onome sto policija treba da ima" a sto, po njemu, "ne ukljucuje minobacace, tenkove, oklopne transportere, bacace plamena i slicno oruzje, koje mora da bude u sigurnim rukama." Otkrivanje i oduzimanje takvog naoruzanja je svrha inspekcija poput one koja je prekjuce organizovana na Palama.

U nastavku odgovora na isto pitanje, visoki funkcioner NATO je naveo da je premijer Dodik, prilikom nedavnog razgovora sa generalnim sekretarom Solanom u Banjaluci, rekao da nastoji da uspostavi kontrolu nad specijalnim policijskim jedinicama, da ih prerasporedi na druga mesta u zemlji, kao i da zapocne ozbiljno prestruktuiranje policije u Republici Srpskoj.

U odnosu na broj stanovnika, Republika Srpska je - smatra pomenuti funkcioner - “verovatno drzava sa najvise policije na svetu." Ciji je najveci deo, uz to, “koncentrisan u jednom malom selu", tj. na Palama. Pored toga sto ce morati da se rasporedi sirom zemlje, policija Republike Srpske morace da se svede na nekih 11 do 13 hiljada, sto zapadni saveznici smatraju “prikladnim brojem" za zemlju od oko miliona stanovnika. Specijalne policijske snage ce ili morati da se prestruktuiraju u redovne vojne jedinice (“sto one zapravo i jesu, ili su bile"), te da se podvrgnu odredbama Aneksa 1-A Dejtonskih sporazuma, ili ce postati redovne policijske snage, “u kom slucaju moraju da prodju kroz postupak obuke i verifikacije od strane Medjunarodnih policijskih snaga."

Prelazeci na Radovana Karadzica, pomenuti funkcioner je primetio kako se “njegov aparat bezbednosti progresivno ljusti, kao ljuska od luka." Poslednjih meseci mogao je da se uveri da bosanski Srbi optuzeni za ratne zlocine nisu “nedodirljivi" i “nedostupni Hagu": dvojicu je uhapsio Sfor, a trojica su se sami predali. Funkcioner NATO smatra da je Karadzic “mozda i sam uvideo da nece moci jos dugo da izbegava suocenje sa medjunarodnom pravdom." Te, zakljucuje: “Ako je i sam poceo da razmislja da mu je vreme da se preda... ja ga, svakako, necu obeshrabrivati. Sto pre to ucini, za sve ce biti bolje. A pre svega za njega samog."

Izvori NATO o Milosevicevom predlogu referenduma

Tracenje vremena i komplikovanje situacije

Nadovezujuci se na izjavu generalnog sekretara Havijera Solane, koji je juce u Sofiji predlog za organizovanje referenduma o medjunarodnom posredovanju u kosovskoj krizi ocenio kao "manevar da se dobije na vremenu" i "jos jednu Milosevicevu gresku", visoki funkcioner zapadnog saveza je u jucerasnjem razgovoru sa izvestacima iz briselskog sedista NATO istakao da je do isteka roka za pocetak pregovora koji je, pod pretnjom dodatnih sankcija, postavila Kontakt grupa, "ostalo jos manje od tri sedmice, tako da Milosevic nema mnogo vremena." Po njemu, pored "tracenja vremena", manevar sa referendumom ima za cilj i da se "osigura negativni odgovor i tako jos vise komplikuje situacija."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /