subota, 4. april 1998.

UDRUZENJE BANAKA JUGOSLAVIJE

Devizna rezerva moze biti duplirana

Ni posle jucerasnjeg sastanka u Udruzenju banaka Jugoslavije nije poznato koliko ce biti povecanje obavezne devizne rezerve koju su banke duzne da poloze u NBJ ukoliko zele da zadrze srednje i veliko ovlascenje. Prema nezvanicnim informacijama bankari se protive povecanju koje bi bilo vece od dupliranja sadasnjeg iznosa, jer bi mali broj banaka mogao da odmah izdvoji potrebnu sumu. Trenutno je za srednje ovlascenje obavezni devizni depozit milion, a za veliko dva miliona dolara.

“Diskutabilan je iznos koji treba da se utvrdi jer je pitanje da li ce sve banke kojima je u interesu da zadrze ova ovlascenja u sadasnjoj situaciji moci da ispostuju propis. Medjutim, dobro je sto se propis menja tako sto te devize nece ubuduce biti blokirana sredstva vec ce banke moci sa njima da raspolazu prema svojim potrebama. U tom delu izmenu su mnogo bolje u odnosu na stanje kad su te devize bile na racunu NBJ i prakticno banka od njih nije imala nikakvu korist", kaze Dragoljub Vukosavljevic, generalni direktor Union banke.

Konacnu odluku o povecanju trebalo bi da pocetkom iduce nedelje donese strucni tim koji prati sprovodjenje novih mera Savezne vlade. Ocekivanja bankara su da se nece prekoraciti suma od dva miliona za srednje i pet miliona za veliko ovlascenje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /