subota, 4. april 1998.

KOSOVSKA ZBIVANJA I SLANJE REGRUTA

Protest kod ministra odbrane

Jozef Kasa, predsednik Saveza vojvodjanskih Madjara u razgovoru sa grupom roditelja vojnika iz Subotice najavio da ce od Pavla Bulatovica zatraziti da mladici iz Vojvodine vojni rok sluze sto blize kucama

Gradonacelnik Subotice i predsednik saveza vojvodjanskih Madjara Jozef Kasa najavio je da ce zatraziti prijem kod saveznog ministra za odbranu Pavla Bulatovica i pokusati da utice na njega da mladici iz Vojvodine vojni rok sluze sto blize kucama, odnosno da ostanu u Vojvodini - i posebno zatraziti od vlasti da se manjine ne suprotstavljaju jedna prema drugoj. Zahtev za prijem kod Bulatovica proizasao je iz obecanja predsednika SVM, koje je nedavno dao grupi roditelja mladih Suboticana madjarske nacionalnosti, koji vojni rok sluze na teritoriji Kosova, uznemireni roditelji su u roku od samo nedelju dana dva puta dolazili kod predsednika suboticke opstine, sa istim zahtevom - da se njihova deca ne upucuju na krizna zarista.

Tridesetak roditelja izrazilo je svoju zabrinutost sto im se sinovi salju na “kosovsko uzavrelo podrucje" i u razgovoru sa subotickim gradonacelnikom i celnikom SVM-a, kojem je inace prisustvovao i predsednik kanjiske opstine, Istvan Backulin, kazali su da se prema njihovim informacijama iz Vojvodine na uzavrelo Kosovo na sluzenje vojnog roka salje vecina mladica.

Kasa je, kako je preneto, obavestio grupu roditelja da je nakon njihovog prvog susreta stupio u kontakt sa vojnim vlastima u Vojvodini, te da su ga tom prilikom ubedili da se iz Vojvodine na Kosovo radi odsluzenja vojnog roka salje onoliki broj vojnika koji je srazmeran broju stanovnika, te da je veoma malo vojnika madjarske nacionalnosti iz Vojvodine poslato u kasarne na Kosovo. Po recima predstavnika vojnih vlasti, po sredi je samo sedam takvih slucajeva iz martovske klase.

U razgovoru sa novinarima, Kasa je rekao da je po izvorima - izmedju 85 i 92 odsto subotickih mladica iz septembarske decembarske i martovske klase upuceno u kasarne na Kosovo. I to ne samo mladica madjarske nacionalnosti, te da je po recima Kase - rec o zajednickom problemu svih ovdasnjih zitelja.

Povodom izjave Jozefa Kase reagovali su Nenad Canak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, i dr Dragan Veselinov, predsednik Koalicije “Vojvodina".

Nenad Canak, predsednik LDSV, istice da ce “za razliku od gospodina Kase LDSV organizovati otpor isto kao sto se ova partija digla protiv mobilizacije. Do sada su vojvodjanska deca ginula u tri Miloseviceva rata. I pesma kaze da je Srbija tri puta ratovala, a ne beskonacno, i mislimo da je dosta - pa cak i ako je ’sveto’ Kosovo u pitanju."

Po misljenju Dragana Veselinova, predsednika Koalicije “Vojvodina", “Kosovo nije problem Vojvodine".

Vlada Republike Srbije treba da izadje sa predlogom promene polozaja Vojvodine u politickom sistemu Srbije. Zahtevamo ekonomsku samostalnost Vojvodine koja nije na Balkanu i ne moze da vodi vise racuna o Kosovu, nego o sebi. Zahtev predsednika Milosevica za referendum o Kosovu, jeste poziv na rat. Ne zelimo u njemu da ucestvujemo. Nasa deca imaju pravo na skole na zaposlenje i dobar standard. Nemanjickih Srba na Kosovu nema vec vise od 300 godina. Svi stari Srbi su u Vojvodini, Ukrajini, Rusiji. Mi se danas borimo za obnovu Vojvodine i ponosni smo na srpsko vojvodstvo iz 1848. godine zelimo da proslavimo svoje pravo na zivot u novoj zemlji, a ne da se vracamo na Kosovo, odakle su nam preci nepovratno otisli, da bi ginuli za njive koje nisu nase", upozorio je dr Veselinov.

Z. S. - N. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /