subota, 4. april 1998.

PROTEST NUNS ZBOG NAPADA NA SLOBODU STAMPE

Klevecu se novinari koji se bave cinjenicama, a ne propagandom

Beograd. - Nezavisno udruzenje novinara Srbije protestvovalo je juce zbog najnovijih pokusaja nekih politickih stranaka da svoje ucesce u vlasti zloupotrebe za napade na slobodu javnog informisanja u ovoj zemlji. Prvo je u sredu, 1. aprila, novinarima "Danas" i "Demokratije" uskracen pristup na konferenciju za stampu saveznog premijera Kontica. Do slicnog skandala je doslo nedavno i u MUP Srbije, kada je pristup uskracen izvestacu Radija B-92. Zatim je izvestacima Tanjuga i RTS uskracen pristup na konferenciju za stampu Srpske radikalne stranke. NUNS ovim putem podseca da ucesce u vlasti znaci sluzenje celoj zajednici, a ne priliku da se potkopavaju osnovni temelji drzave i drustva, u koje spada i sloboda stampe.

Zemunska izjava dr Mire Markovic predsednice JUL, i kasnije proradjivanje odstrane Ivana Markovica, porparola JUL, njenih zaljenja dostojnih kleveta na racun novinara koji se bave cinjenicama umesto propagandom njene stranke ,uvreda su celoj profesiji i zdravom razumu, smatra NUNS. To sto dvoje Markovica iz JUL sebi dozvoljavaju takve ispade - njihovo je pravo. Drugo je, medjutim, kad drzavni cinovnici uzurpiraju sebi pravo da na osnovu takvih proizvoljnih denuncijacija pocnu da krse zakone o uskracuju izvestacima tako oklevetanih listova, agencija i radio i TV pravo na pristup informacijama.

Ne moraju Markovici iz JUL da vole "Danas", "Demokratiju", "Blic", "Nasu Borbu", "Vreme", B-92, "NIN" i ostale: ne mora dr Seselj da voli Tanjug i RTS: i jedni i drugi, medjutim, moraju da postuju zakonom utvrdjeno pravo svakog novinara u ovoj zemlji na ravnopravan pristup zvanicnim izvorima informisanja. To je njihova zakonska obaveza. Elementarna pristojnost i postovanje drugoga uce se kod kuce, zakljucuje se u saopstenju NUNS koje je potpisao Milos Vasic.

ANEM: Platforma za diktaturu

ANEM upozorava medjunarodnu i narocito domacu javnost da ovakvim napadima na nezavisne medije rezim zapravo priprema platformu za diktaturu ciji je prvi stepenik kompromitacija, a potom i likvidacija nezavisnih medija cije svakodnevno profesionalno informisanje vlast otvoreno pocinje da tretira kao veoma vazan faktor ugrozavanja bezbednosti zemlje.

U tom sluacju se moze predvideti da se priprema otvoreni obracun sa nezavisnim medijima uz primenu najbrutalnijih sredstava. Uostalom, tako nesto je, bez okolisanja, otvoreno platformski najavila i supruga predsednika SR Jugoslavije, a dosadasnje iskustvo svedoci da njene izjave, nalik na ovu, nazalost cesto postaju nasa realnost. Posle obracuna sa nezavisnim medijima verovatno ce uslediti i dalje ozivljavanje zarista sukoba na Kosovu, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, kaze se u jucerasnjem saopstenju ANEM.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /