subota, 4. april 1998.

AMERICKA REAGOVANJA NA KOSOVSKU KRIZU

Neophodna strana pomoc

Predsednik SRJ napravio jos jedan korak u pogresnom smeru, istice se u prvim reakcijama Vasingtona na “Milosevicev referendum

Slobodan Pavlovic
dopisnik “Nase Borbe" iz Vasingtona

Uzvracajuci, istom merom, na optuzbe koje su u cetvratak lansirane u otovorenom pismu iz beogradskog Belog dvora, u prvim jucerasnjim nezvanicnim reagovanjima Vasingtona na takozvani “Milosevicev referendum" o Kosovu ukazano je da je jugoslovenski predsednik napravio “jos jedan korak u pogresnom smeru" nastojeci da u okvirima svoje vlasti zadrzi resavanje problema koji je apsolutno dobio medjunarodne razmere.

“Autonomija Kosova mora da bude obnovljena i pojacana. Potrebno je da obe strane to priznaju, kao i da prihvate stranu pomoc u resavanju postojecih razlika, dok je za medjunarodnu zajednicu potrebno da se suoci sa svojom odgovornoscu i da insistira na postovanju medjunarodnih standarda na Kosovu" - rekla je tim povodom drzavni sekrertar Medlin Olbrajt (u govoru na godisnjoj skupstini novinskih izdavaca), upozoravajuci da ce se sve vise povecavati opasnost od gradjanskog rata, sa pretnjom da se sukob prenese na sire podrucje ovog dela Balkana, sto srpska vlast bude duze uskracivala osnovna prava vecinskom albanskom stanovnistvu na Kosovu.

Prema recima Olbrajtove, Kosovo je posle Milosevicevig preuzimanja vlasti pocelo da biva tretirano “kao kolonija - sa ukradenom autonomijom, stanovnistvom izlozenom represiji i teritorijom koja je, prakticno, bila pod okupacijom neprijateljske sile".

Americki drzavni sekretar oznacila je neodlozni politicki dijalog i postovanje medjunarodnih normi kao put za resavanje krize na Kosovu, pozivajuci u to ime vlasti u Beogradu da u potpunosti ispune zahteve sa proslonedeljnog ministarskog sastanka Kontakt grupe u Bonu. “Hladne glave moraju da preovladaju. Susedi moraju da pocnu da zive kao susedi. Maltretiranja od strane vlasti moraju da budu prekinuta" - rekla je tim povodom Medlin Olbrajt, trazeci istovremeno od lidera kosovskih Albanaca da udju sa dobrom voljom u dijalog sa srpskom stranom, kao i da zadrze svoj otpor prema nasilju kao sredstvu za ostvarenje politickih ciljeva.

“Vecina Srba odbija nezavisnost Kosova, smatrajuci tu oblast kolevkom svoje relegije i drzave. Svaki referendum o Kosovu sigurno ce biti zavrsen u Milosevicevu korist" - izvestila je, povodom poziva na nacionalno izjasnjavanje u Srbiji, vodeca americka informativna agencija Asosijeted Pres, predvidjajuci dalje zaostravanje kosovske krize u situaciji kad ce Milosevic “ojacan referendumskim odbijanjem stranog posredovanja, verovatno pokusati da Albancima diktira uslove sporazuma".

Olbrajt: zaustaviti eskalaciju nasilja

Upozorovajuci da se Kosovo naslo u paklenom krugu srpske represije, oruzanih akcija albanskih ekstremista i bezobzirne policijske odmazde, Medlin Olbrajt najavila je neodlozno zaustavljanje ove eskalacije nasilja, upozoravajuci da, u protivnom, albansko stanovnistvo ne bi videlo za sebe drugu alternativu nego da prigrli “mali, ali rastuci broj militantnih secesionista u svojoj sredini", sto bi na kraju - kako je konstatovala - na Kosovu rezultiralo gradjanskim ratom, koji bi ugrozio mir u Bosni i “preneo ovaj sukob, kao infektivnu bolest, i na ostale susedne zemlje".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /