ponedeljak, 6. april 1998.

BOZO MARENDIC, KOPREDSEDNIK ZAJEDNICKE KOMISIJE O NORMALIZACIJI ODNOSA

Hrvatska trazi preduzeca - SRJ privatnu imovinu

Zagreb, Beta. - Hrvatska trazi svoja preduzeca, a SR Jugoslavija privatnu imovinu jugoslovenskih gradjana u Hrvatskoj, izjavio je kopredsednik zajednicke hrvatsko-jugoslovenske komisije za sprovodjenje clana 7 Sporazuma o normalizaciji odnosa SRJ i Hrvatske Bozo Marendic. U Beogradu je 2. aprila potpisan protokol o nacinu saradnje Sluzbe za zastitu imovine i Agencije za posredovanje u prometu odredjenim nekretninama, koji ce omoguciti najefikasniji nacin pomoci zainteresovanim licima u prometu njihove imovine kao i njihovih interesa.

"SRJ potrazuje imovinu jugoslovenskih gradjana u Hrvatskoj, a mi garantujemo za tu imovinu, bez obzira na pitanje ratnih steta, jer se radi o imovini fizickih lica, zasticenoj vrlo strogim madjunarodnim konvencijama koje Hrvatska ne sme da krsi", rekao je Marendic u intervjuu za prekjucerasnji zagrebacki "Vecernji list". On smatra da vlasnici te imovine imaju sva prava kao i drugi gradjani i da tu imovinu mogu koristiti ili prodati. Marendic je dodao da se te nekretnine "uglavnom prodaju". Po njegovim recima, uskoro ce biti formirana "institucija" koja bi trebalo da se bavi pitanjima vlasnistva pravnih lica.

"Hrvatska ima znatno vise imovine u Jugoslaviji nego sto bi jugoslovenska preduzeca eventualno ubuduce imala u Hrvatskoj", istakao je Marendic. Po njegovim recima, ta ce imovina imati isti tretman kao privatna imovina. On je podsetio da se ona procenjuje na oko tri milijarde maraka. "Sa novim popisom nekretnina, ta ce brojka biti jos vise dopunjena", ocenio je Marendic.

U Beogradu je, takodje 2. aprila, potpisan protokol o proceduri organizovanog povratka izbeglica u kome su precizirani svi vidovi dvosmernog povratka kao i mehanizmi i postupak njihovog sprovodjenja. Marendic je ocenio da taj protokol "nije u neskladu" sa dokumentom hrvatske vlade na koji Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ima primedbe.

"Protokol o proceduri organizovanog povratka sadrzi ista nacela kao i vladin dokument, ali je siri utoliko sto regulise dvosmerni povratak, ne samo hrvatskih gradjana iz SRJ, nego i Hrvata koji su ziveli u SRJ, a koji su izbegli u Hrvatsku", istakao je on i ocenio da je potpisanim protokolom "vrlo uspesno" resena i procedura izdavanja licnih isprava onim izbeglicama koje zele da se vrate svojim kucama. U tom smislu nece biti odbijene ni one osobe koje nemaju nikakav dokument o hrvatskom drzavljanstvu, odnosno ta lica ce "ispuniti obrazac u kojem ce dati izjavu, a navodi ce se potom proveravati u Hrvatskoj", rekao je Marendic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /