ponedeljak, 6. april 1998.

NEKI NOVI OBICAJI

Tacan odgovor na pogresno pitanje

Milosevicu je u ovom trenutku ocigledno potrebno da se vecina gradjana u necemu slozi s njim, pa je smislio pitanje koje deluje najperspektivnije: Trebaju li nam ovde neki stranci? A skriveno znacenje tog pitanja glasi: "Da li ste zaista ludi i da li zelite da Milosevic ostane na vlasti"?

Pise: Stojan Cerovic

Dakle, izlaz je u referendumu. Srbija treba da kaze sta misli, ali ne o Kosovu, nego samo o tome da li neko treci treba da bude prisutan dok pregovaraju Srbi i Albanci. Srbija ce se, dakle, izjasnjavati o strancima. Milosevicu je u ovom trenutku ocigledno potrebno da se vecina gradjana u necemu slozi s njim, pa je smislio pitanje koje deluje najperspektivnije: Trebaju li nam ovde neki stranci?

Nije rec o tome nego o Kosovu, o Milosevicevom desetogodisnjem bilansu, o smrti, porazima, izbeglicama i sankcijama, ali u ovakvoj demokratiji gradjanima se postavljaju iskljucivo pogresna pitanja. Ako tacno odgovore na pogresno pitanje, moci ce da se kaze kako stoje iza svih drugih gresaka, prethodnih i buducih. Svet treba da zakljuci da vecina srpskih muskaraca lici na Milosevica, a zena na njegovu gospodju, sto treba da imaju u vidu kad budu odlucivali o sankcijama. Nisam, medjutim, uveren da ce taj argument nekoga pokolebati.

Ocekivanje da ce referendum uspeti zasniva se na osvedocenoj ksenofobiji, odnosno na ujedinjavanju naroda protiv medjunarodne zavere. Opozicija je mnogo puta dokazala da tome ne ume da se odupre, a rezimska propaganda je tu temu uvek obradjivala s posebnim nadahnucem. U takvim uslovima ovde bi na komotnu vecinu moglo da racuna i pitanje "Da li ste za to da se, ubuduce, svakom strancu zabrani ulazak u Srbiju"?

Kad tiranska vlast koristi demokratske instrumente to je neizbezno perverzno i groteskno. Nista ovde ne moze liciti na stvarnu proveru narodne volje. Umesto brizljivog objasnjavanja sta znace i cemu vode ponudjene alternative, imacemo jednu izludjujucu kampanju paranoidne mrznje. Umesto nekog sustinskog, ponudjeno je sporedno, pretezno tehnicko pitanje. A skriveno znacenje tog pitanja glasi: "Da li ste zaista ludi i da li zelite da Milosevic ostane na vlasti"?

Pritom mi se cini da bi ovde stvarno vazno bilo jedino ako referendum ne bi uspeo. Tada bi jasno isplivalo to skriveno znacenje i rezimu bi bilo vrlo tesko da nekoga ubedi kako, eto, vecina Srba prosto ne brine o tome da li ce neki stranac prisustvovati pregovorima o Kosovu. Prava poruka bi bila: Milosevicu odlazi! Ali, on nije covek koji ce se prevariti da se izlozi takvom riziku. Nista vise nego sto su se izlagali Breznjev ili Kim Il Sung.

Jedino sto bi ovu referendumsku podvalu moglo efikasno minirati i obesmisliti bilo bi ako bi sad Kontakt grupa mirno objavila da pitanje stranih posrednika nije presudno i da Beograd moze da pokusa da pregovara s Albancima i nadje resenje bez icije pomoci. Cini mi se da bi to predstavljalo vazan psiholoski poraz ovog rezima.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /