ponedeljak, 6. april 1998.

HOCE LI SE NA PREDSTOJECEM REFERENDUMU UOBLICITI GLASACKI ROBOTI

Sta su mudre alternative

Bodin Rakic

Umesto strucne analize proslih, sadasnjih i u odgovarajucoj perspektivi buducih odnosa izmedju provincije Kosova i Metohije, s jedne i drzavne matice, s druge strane, te sledstveno tome umesto provere narodnih zelja o resenju tog za ovu zajednicu vitalnog problema, glavni zrec srpske samoubilacke politike ne samo sto je svojim poslednjim potezima na planu kosovske politike osvetio temelje gradjevine novog nacionalnog i drzavnog poraza, vec, evo, postavljajuci svojm podanicima, na predlozenom referendumu o jednom od najvaznijih strategijskih problema zemlje, LAZNO PITANJE - da li je za ili protiv internacionalnog posredovanja u kosovskom problemu - toj fatalnoj gradjevini uveliko podize i nosece stubove toboznje narodne saglasnosti. Jer sta je, pobogu, normalnije no na predlog o mesanju sa strane u staru domacu svadju nego dati odbijajuci odgovor. On, taj lako citljivi maher spasavanja vlastite autokratske fotelje, sada je smislio novo populisticko utociste za svoje potonje nepojmljivo bezobzirne stetocinske politicke vratolomije. U mogucnosti lakog manipulisanja glasackim masama i teorija i praksa referenduma odavno poznaju osnovnu slabu stranu ovog oblika ostvarivanja nacela neposredne demokratije. Hitler nije jedini diktator cija je politicka volja dobijala masovnu narodnu podrsku na referendumu.

A evo sta o tome govori i jedna drevna, sazeto prepricana istocnjacka prica. Neki car svojom samovoljnom i losom vladavinom dovede zemlju na rub svekolike propasti, pa i opste pobune. Vec veoma ostareo, nesiguran i uplasen za svoj presto, on sazove provincijske staresine i saopsti im kako je odlucio da svoju krunu stavi na kocku svepodanickog izjasnjavanja oko jednog jedinog pitanja, pri cemu je spreman da se prikloni narodnoj odluci, pa bilo da je kakva. Staresine se u sebi obraduju, a car im nalozi da pribeleze pitanje koje imaju izneti pred narod. A ono je ovako glasilo: Da li zelite da vas car vlada jos trideset ili jos trista godina?

Znajuci s kim imaju posla staresine se ne zacude, sem jednog, jos neiskusnog, te on zapita:

"Vase carsko velicanstvo, drugi broj sam jasno razumeo, ali ne i prvi - da li ste rekli tri ili trideset?"

Car na to pozva komandanta garde i naredi da se neiskusni staresina smesta pogubi.

Odgovori glasackog tela ne zavise, medjutim, samo od samovolje vladara, niti pak samo od izbora i nacina formulisanja postavljenih pitanja, nego i od stvarne upucenosti naroda u prirodu zadatog problema.

On, taj lako citljivi maher spasavanja vlastite autokratske fotelje, sada je smislio novo populisticko utociste za svoje potonje nepojmljivo bezobzirne stetocinske politicke vratolomije

Ali u slucaju ovog poziva na referendum koji Predsednik preko svojih potcinjenih prosledjuje narodu, predlagac ocekuje blanko podrsku svom tvrdoglavom suprotstavljanju logici dinamike u medjunarodnim odnosima nastale na osnovama postblokovske depolarizacije centara svetske moci. Nacelo nemesanja u unutrasnje stvari suverenih, pa i malih drzava kao sto je ova, moglo se jos i braniti sa pozicije iznalazenja mesta podesnim politickim tegovima na vagi nekadasnje ravnoteze blokovski podeljenog globusa, ali niposto nakon poslednjeg svrstavanja istocnoevropskih nacija u korist donedavno neprijateljske, zapadne strane sveta. Dakle, nikako ne u ovo vreme kada se makar precutno zna ko izrice poslednju rec u svim iole vaznijim internacionalnim i nacionalnim poslovima, pa bilo da se radi o sirenju NATO prema Istoku, ili o odnosima izmedju Izraela i bliskoistocnih arapskih i nearapskih zemalja, Velike Britanije i Irske, Turske i Grcke, Izraelaca i Palestinaca, o polozaju Cecena u Rusiji, Kurda u Turskoj i Iraku... o Sporazumu u Dejtonu i, najzad, o sudbini Albanaca na Kosovu.

Naravno, uprkos ovozemaljskoj logici, najmocniji covek ove zemlje racuna na svoje partijske propagandcike veoma vicne glorifikovanju prevazidjenog ali na ovim prostorima jos glasnog nacela nemesanja u unutrasnje stvari samodrzacki nastrojenih vladara. Zastitnici njegovog prava na autokratski izolacionizam mogu se mirne duse osloniti na bogato iskustvo titovske retorike prkosenja, rodjene one vec davne godine 1948. Oni, zajedno sa svojim nalogodavcem, po svoj prilici racunaju na svesrdnu saradnju junackih guslara zadojenih nadahnucem iz svih mogucih epoha, pocev od one neistorijske, preko pretkosovske, kosovske, postkosovske, pa sve do ove najnovije, okrenute nekom zeljenom buducem oslobodjenju krajeva izgubljenih u poslednjem sverodjackom krvoprolicu.

No predlagac referenduma, pored toga sto u svojim rukama cvrsto steze adute nacionalnog ponosa i inadzijskog mentaliteta, uveliko racuna i na adut dezinformisanosti ogromne vecine ucesnika na predstojecem referendumu. On po svoj prilici drzi da ce posredstvom medija uspeti da ideju posredovanja u pregovorima izjednaci s idejama stranog mesanja u nasa posla odnosno podrzavanja separatistickih pretenzija albanske nacionalne manjine.

Zastitnici njegovog prava na autokratski izolacionizam mogu se mirne duse osloniti na bogato iskustvo titovske retorike prkosenja, rodjene one vec davne godine 1948.

Takvim nizom u samoj stvari providnih smicalica vrhovni ideolog novog srpskog poraza zeli da uoblici konacan lik tipicnog glasackog robota koji ce poslusno potvrditi politicku volju svog kreatora.

Pa ipak, poverovati kako se citava prevara oko referenduma iscrpljuje u oblikovanju novog srpskog glasackog automata - bila bi naivna zabluda.

Glavni udar zle namere usmeren je zapravo prema samoj osnovi moguce nadgradnje resenja problema od fundamentalnog nacioalnog interesa. A ta osnova nije nista drugo nego PRAVO JAVNOSTI NA ZNANJE o svim vaznim ciniocima na kojima pociva iracionalno opredeljenje za odbranu Kosova i Metohije po svaku cenu. Jedino narod ima pravo da odlucuje o tome koliko je voljan da plati za svoju juznu pokrajinu. To narodno pravo uzuprirala je vlast, ali i onaj deo opozicije koji se pridruzuje politickoj zajednici nespremnih da se upuste u formulisanje realnih pravaca i doglednih dometa nacionalne i drzavne strategije. I vlast i opozicija DUZNI su DA svojim glasacima PREDOCE mudro promisljena ALTERNATIVNA resenja kosovske zavrzlame. Znaci, potrazimo PRAVA PITANJA ZA PRAVI REFERENDUM!

Na to nas upucuje poruka drevne istocnjacke price o caru-samodrscu, ali podjednako ubedljivo, rekao bih, i pouka izvucena iz naseg vlastitog gorkog ovovremenog iskustva.

(Autor je lekar u Ensedeu, Holandija)

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /