ponedeljak, 6. april 1998.

STRANI KAPITAL U HOTELIMA - DALEKA BUDUCNOST

Soba s pogresnim pogledom

Ugostiteljska i hotelijerska preduzeca imaju problem dokazivanja vlasnistva nad poslovnim prostorom, kao i problem regulisanja poslovnog prostora koji je u svojini Republike Srbije, a preduzeca su korisnici

Aktuelni politicki rizici nisu jedina smetnja ulasku stranog kapitala u domaca preduzeca. Da bi nam se dogodila strateska ulaganja, potrebno je izmeniti niz zakonskih propisa, a tu su i inflacija i devizni kurs koji je, doduse, devalvacijom doveden u ravan crnog trzista, ali je pitanje sta ce se u ovoj sferi dalje desavati - rekao je ekonomista Milan Kovacevic koji je ispred Privredne komore Jugoslavije na proslonedeljnom skupu Jugoslovenski turisticki forum govorio o privatizaciji u turistickoj privredi.

Isticuci da je zbog svega ovoga Jugoslavija zemlja visokog rizika, Kovacevic je na ovom skupu odrzanom u Subotici naveo da se mora imati u vidu da nasa turisticka privreda, kao ni privreda u celini, nije jos uvek sprovela tranziciju i da nije uradjena regulacija ekonomskog sistema, tako da je on po meri drzave. Zato je kao primarno istakao znacaj razvijanja trzista kapitala jer, kako je rekao, na domacem trzistu nema trzista hartija od vrednosti, a poznato je da se u svetu najveci deo transakcija obavlja na ovaj nacin.

Kao moguci vid ulaska stranog kapitala u turisticku privredu Kovacevic je nabrojao koncesije, fransizing (popus sistema "Mekdonaldsa"), ugovor o menadzmentu i pretvaranje duga (drzavnog ili druga preduzeca) u ulaganja u odredjene oblasti, kao i tajm-sering. Tek na sestom mestu Kovacevic stavlja ino-kredite na pominjuci da je nase zakonodavstvo toliko staromodno da se namece pitanje da li mi uopste zelimo ino-kredite.

Ratko Uljarevic, direktor UTP "Visnjica", govorio je o konkretnim problemima da bi jedno turisticko preduzece krenulo u proces privatizacije. Rec je, naime, o problemu vlasnistva i Uljarevic tu nabraja da ugostiteljska i hotelijerska preduzeca imaju problem dokazivanja vlasnistva nad poslovnim prostorom, kao i problem regulisanja poslovnog prostora koji je u svojini Republike Srbije, a preduzeca su korisnici, odnosno zakupci.

Kod poslovnih prostora koje je drzava turistickim preduzecima dala na upotrebu, a ona su tokom 40, pa i 50 godina ulagala u njihovo odrzavanje i renoviranje, sada je aktuelan problem dokazivanja suvlasnistva, ili priznavanja dosadasnjih ulaganja. Uljarevic, inace clan Odbora za turizam komora Beograda i Srbije, kao moguce resenje je naveo problem objekata i poslovnih prostorija u drzavnoj svojini zakupca. Kako je rekao, postojeci zakupci treba da imaju pravo preceg prvenstva pri kupovini.

Uljarevic, naime, tvrdi da su ulaganjem u investiciono odrzavanje i modernizaciju objekata zakupci stekli formalni status susvojine nad ovim objektima. Kao resenje Uljarevic predlaze da se svim zakupcima prizna popust od 1,5 odsto. - Preduzeca koja su u proteklom periodu u objekte, ili same poslovne prostorije koje su zakupila, investirala najmanje sto hiljada maraka u modernizaciju, adaptaciju ili prosirenje objekta, ako imaju svu dokumentaciju, treba da imaju i pravo da im se navedena ulaganja u celini priznaju u procesu regulisanja svojinskog statusa - kaze Uljarevic - isticuci da zbog sadasnje teske finansijske situacije mnoga preduzeca sada nece biti u stanju da odmah isplate kupoprodajnu cenu ovih objekata i predlaze rok za otplatu od pet do deset godina uz realnu kamatu od najvise jedan odsto godisnje.

Kako jos uvek nije regulisano da li ce svi ovi objekti kojima sada gazduje u ime drzave Poslovni prostor biti prodavani zakupcima, Uljarevic u ime svog udruzenja zahteva priznavanje susvojine nad tim objektima s tim da se, osim procene vrednosti same zgrade ili prostorija, u obzir uzmu i oprema, stvoreni imidz objekta u trenutku preuzimanja i da se zastiti pravo na rad ugostiteljskog, odnosno hotelijerskog preduzeca.

J. Putnikovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /