ponedeljak, 6. april 1998.

ISTRAGA PROTIV BIVSEG DIREKTORA SRPSKE KOMERCIJALNE BANKE I VLASNIKA PP "NINI" IZ NISA

Glavni osumnjiceni u Skoplju, saradnici u zatvoru

Radmila Jovanovic se tereti za zloupotrebu sluzbenog polozaja, a Jovica Stefanovic za podstrekavanje u zloupotrebi sluzbenog polozaja

Nis. - Istrazni sudija niskog Okruznog suda Miloje Micic pokrenuo je istragu protiv doskorasnjeg direktora Srpske komercijalne banke AD u Nisu Radmile Jovanovic zbog zloupotrebe sluzbenog polozaja.Istim resenjem istraznog sudija istraga je pokrenuta i protiv vlasnika Privatnog preduzeca "Nini" iz Nisa Jovice Stefanovica koji se tereti za izvrsenje krivicnog dela podstrekivanja u zloupotrebi sluzbenog polozaja.

Prema resenjeu istraznog sudija direktorka SKB je u toku 1997. godine zloupotrebivvsi sluzbeni polozaj omogucila Stefanovicu podizanje cetiri kratkorocna kredita po kamatnoj stopi zantno nizoj od one koja je predvidjena pravilnikom banke.Stefanovic je takvim kreduitima na rzalici u kamati ukupno zaradio 101.738 dinara.Istraga ce pokazati i da li je Radmila Jovanovic omogucila Stefanovicu da tokom 1996. godine otkupi vise od 15 odsto vlasnickog kapitala i tako postane vecinski vlasnik sa pravom upravljanja Srpskom komercijalnom bankom.Akcijskim transkacijama koje su se odvijale bez znanja Narodne banke Jugoslavije (NBJ) najvise je ostecena Niska banka koja je imala vecinski kapital u SKB.

Nakon hapsenja bivseg generalnog direktora Duvanske industrije Nis (DIN) Smiljka Kostica, gradska carsija je "brojala dane na slobodi" direktorki SKB i niskom biznismenu Stefanovicu koji je ubrzo po hapsenju direktora DIN nestao iz grada.Prema nezvanicnim informacijama jedini uhapseni je Sinisa Filipovic (39) finansijski direktor Stefanovicevog preduzeca "Nini".

PP "Nini" cesto je pominjano u informacijama o poslovima bivseg direktora DIN.Niskoj javnosti poznat kao "vest" biznismen i jedan od najbogatijih sugradjana vlasnik je lanca parfimerija i apoteka u Nisu, vecinski vlasnik "MB banke" kao i vlasnik dela akcija u niskim firmama "Vodomont", "Jastrebac", "Ogrevinvest", "Angropromet","Fripak","Specijalnih delova" Elektronske industrije (EI),i "Sivog liva" Masinske industrije Nis (MIN).

Lokalni mediji su par dana po hapsenju direktora DIN objavili da je policija izdala je nalog za privodjenje Stefanovica, koji se pre nekoliko nedelja oglasio iz Skoplja i preko makednoske stampe demantovao da je u bekstvu.

O poslovnim vezama Stefanovica i bivseg direktora DIN nedavno je govorio i v. d. direktora niske fabrike cigareta Zoran Arandjelovic koji je rekao da novo rukovodstvo DIN nije uspelo da reprogramira dug prema "Mesovitoj banci AD" (ciji je vlasnik Stefanovic) jer su ugovori sklopljeni sa tom bankom "stetni po DIN"."Osnovni dug DIN prema 'Mesovitoj banci' za godinu dana zbog dnevne kamate od 0,5 odsto uvecan je pet puta i sada iznosi oko 137 miliona dinara.Sredstva DIN su zelenaskim kamatama odlivana prema nekim finansijskim institucijama", rekao je Arandjelovic.

Direktorka SKB Jovanovic koju istrazni sudija tereti da je pomagala Stefanovicu da stekne imovinsku korist u vreme kada je na celu niskih socijalista bio Mile Ilic bila je jedan od vidjenih clanova vladajuce partije u gradu.Ubrzo po hapsenju Kostica ona je otisla na bolovanje i smenjena sa mesta direktora.

Z.Kosanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /