ponedeljak, 6. april 1998.

PODGORICANI SVEDOCI NOVOG SKOKA CENA I PADA STANDARDA

Strah od 1993. godine

Poskupela bela tehnika, meso i suhomesnati proizvodi, voce i povrce. Po starim cenama jos uvek hleb, mlecni proizvodi i alkohol

Zvanicna devalvacija dinara vec pogadja domacinstva, a Podgoricani smatraju da je to samo uvod u veliku inflaciju, koja ce se katastrofalno odraziti na kucne budzete. Trgovci se u medijima prave nevesti, a istovremeno nivelisu cene, kazu Podgoricani. Zapravo, nivelise se sve osim plata, kazu oni koji su zasli u prodavnice s ekskluzivnijom i obicnom robom.

Da nije poskupelo samo juzno voce i kafa govori i podatak iz podgorickih mesara. Mesari su odmah reagovali posle pada dinara. Tako je u "Butiku mesa" meso poskupelo u proseku od sest do deset dinara. Junetina je pre devalvacije kostala 31, a sada kosta 37 dinara; teletina je sa 37 dinara skocila na 44 dinara; jagnjetina s 50 na 55 dinara.

Namestaj je u nekim prodavnicama takodje poskupeo, a u onim koje su zadrzale stare cene velike su guzve i promet je povecan. Tako je zabelezeno da je prodavnica "Simpa" bila prebukirana kupcima koji su placali vecinom u kesu.

U prodavnicama bele tehnike cene su iste ako se kupuje u markama, a u prodavnicama za dinare roba je poskupela za 30 odsto. Tako u trgovini "Ribnica" televizori vise ne kostaju 3.200 nego hiljadu dinara vise. Elektricni sporeti su donedavno kostali 2.400, a dan kasnije 3.100; ves-masine "Obod" su s 3.200 "skocile" na 4.000 dinara. U nekim prodavnicama sa slicnom robom nisu nivelisali cene, ali su obustavili prodaju.

Cene su i na pijaci vece. Jabuke prate narandze i kostaju oko sedam dinara. Krompir je poskupeo za jedan, a crni luk za dva dinara, a banane za 3,5 dinara. Orasi su skuplji za pet dinara po kilogramu i sada se prodaju po 40 dinara. Mlecni proizvodi na pijaci i alkohol u trgovinama prodaju se po starim cenama. Samo ove cene ne nagovestavaju pakao inflacije iz 1993. godine.

P. P.

GRADJANI PODGORICE, POSLE DEVALVACIJE DINARA

Na sve strane - nove cene

Snezana Djukanovic, sluzbenik: "Veoma me plasi devalvacija dinara jer se bojim da ce sve poskupeti. Mnogi su zatvorili prodavnice i verovatno se radi o nivelaciji cijena. Nadam se da se 1993. nece povratiti".Dragica Roganovic, knjigovodja: "Cene su vec nivelisane. Na pijaci gotovo da nema artikla koji nije poskupeo. Uz to, vecina prodavnica, kako privatnih tako i drustvenih, ne radi".

Zef Dedvukaj, poljoprivrednik: "Nova poskupljenja primetna su svuda, a posebno na pijacama. Cijene su ionako bile visoke, a sada su zaista neprimjerene nasem standardu. Mnoge su prodavnice zatvorene, a u onima sto rade velike su guzve". Borislav Lazarevic, penzioner: "Vec su poskupili secer i ulje. Ne bi dobro bilo da se to dogodi s hljebom i mlijekom. Nova poskupljenja nas vode u pravu propast. Bojim se 1993, koju svi zelimo da zaboravimo".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /