ponedeljak, 6. april 1998.

MILO DJUKANOVIC PRED PUT U LONDON

Necemo da budemo slepci

Podgorica, Rojters. - "Smatram da Jugoslavija ide ka totalnom ekonomskom i socijalnom slomu. Tesko je zamisliti mogucnost izlaska iz 1998. bez ozbiljnih socijalnih i ekonomskih potresa", izjavio je juce u razgovoru za Rojters predsednik Crne Gore Milo Djukanovic.

"Crna Gora ne zeli da bude slepac koga vode duz pripremljenog puta", rekao je Djukanovic. "Crna Gora i njeno rukovodstvo moraju da razmisljaju o alternativi za buducnost".

Iako za razliku od Miloseviceve politike konfrontacije Djukanovic nudi saradnju svetu, on je pragmatican u postizanju politicke ravnoteze u Jugoslaviji. Podrzao je zahteve albanskih separatista i Zapada za stranim posredovanjem u sporu oko Kosova i osudio je Milosevicev plan o raspisivanju referenduma povodom tog pitanja.

"Smatram da Kosovo treba resiti kroz demokratizaciju u Srbiji i uspostavljanje maksimuma autonomije za Albance na Kosovu unutar Srbije, rekao je on.

Djukanovic je izjavio da ce tokom posete Zapadnoj Evropi i SAD od svojih zapadnih saveznika traziti ekonomsku i finansijsku podrsku kako bi njegov program reformi dobio kredibilitet.

"Moja je zamisao da u direktnim razgovorima objasnim kvalitet demokratskih politickih i ekonomskih resenja koja se nude u Crnoj Gori", rekao je on.

"Njih zelim da predstavim kao realnu politicku alternativu drzavnoj politici Jugoslavije i da nadjacam pesimisticki utisak u inostranstvu da tragicna politika Slobodana Milosevica nema alternativu u Jugoslaviji", zakljucio je predsednik Crne Gore Milo Djukanovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /