ponedeljak, 6. april 1998.

EKSPLOZIJA METANA U UKRAJINSKOM RUDNIKU UGLJA

U Donjecku poginulo vise od 60 rudara

Donjeck, Beta-Rojters-AP. - U eksploziji metana koja je juce zadesila rudnik uglja Skacinsko u Donjecku poginula su 63 rudara, potvrdili su juce ukrajinski zvanicnici. "Svih 63 tela je pronadjeno, iako je do sada samo 37 izneto na povrsinu", izjavio je agenciji Rojters zamenik ukrajinskog ministra za ugalj Viktor Scepakov.

Scepakov je potvrdio da se u bolnici nalaze 43 osobe, od kojih je devet u kriticnom stanju. Prema njegovim recima, spasilacke ekipe po cenu sopstvenog zivota nastavljaju potragu za telima rudara, na dubini vecoj od 1.000 metara. Ukrajinska televizija prikazala je danas snimke spasilackih ekipa kako daju kiseonik povredjenim rudarima, i veliki broj kola hitne pomoci spremnih da ranjenike odvezu u bolnicu.

Kako prenosi Asosijejted pres, portparol ukrajinskog ministarstva za vanredne situacije Pavel Kozlov izrazio je bojazan da bi konacan bilans nesrece mogao da bude i veci, jer se jedan broj rudara jos nalazi u rudniku. Ukrajinski zvanicnici su juce posle podne, u prvim izjavama posle nesrece, saopstili da je poginulo oko 30 rudara, dok je nekoliko desetina rudara zarobljeno pod zemljom.

Ukrajinski zvanicnici jos nisu ustanovili uzroke te najteze nesrece koja je zadesila Ukrajinu od raspada bivseg SSSR. "Sada je vreme za spasavanje ljudi. Kasnije cemo pricati o uzrocima eksplozije", izjavio je Kozlov. Zamenik ukrajinskog premijera Mikola Biloblotskij proglasio je danas ponedeljak za nacionalni dan zalosti. U rudniku Skacinsko, oko 650 kilometara jugoistocno od Kijeva, u srcu Donbasa, u avgustu 1992. godine dogodila se teska eksplozija metana u kojoj je poginulo 17 ljudi.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /