ponedeljak, 6. april 1998.

PREMA OCENI CELNIKA CRNOGORSKIH PRAVOSUDNIH ORGANA

Predsednik Srbije mocniji od predsednika Crne Gore

Razlika u ovlascenjima izmedju predsednika dve federalne jedinice narusava ustavni princip ravnopravnosti republika clanica, cime se sticu elementi asimetricne federacije

Podgorica, Beta. - Ministarstvo pravde, Ustavni i Vrhovni sud i drzavni tuzilac Crne Gore ocenili su da su u SR Jugoslaviji ozbiljno narusena nacela ustavnosti i zakonitosti, pravne sigurnosti gradjana i princip ravnopravnosti njenih federalnih jedinica. Celni ljudi ovih institucija ozbiljno su upozorili da se odredjenim propisima "normativno negira karakter federacije utvrdjen Ustavom Jugoslavije i narusavaju osnovni principi ustavnosti i zakonitosti, cime se sticu elementi asimetricne federacije".

U jucerasnjem saopstenju sa njihovog sastanka, odrzanog 31. marta, istice se da izmedju Ustava Jugoslavije i Ustava Srbije, u odredbama o nadleznosti, a time i o karakteru federacije, postoji izrazita suprotnost. To je posebno izrazeno odredbom clana 72. Ustava Srbije kojim je propisano da Republika Srbija obezbedjuje suverenost, nezavisnost i teritorijalnu celokupnost Srbije i njen medjunarodni polozaj i odnose sa drugim drzavama i medjunarodnim organizacijama, navodi se u saopstenju. Rukovodioci crnogorskih pravosudnih ustanova su obratili paznju i na clan 135. tog Ustava, iz kojeg proizlazi da je Srbija nadlezna da suspenduje na svojoj teritoriji primenu saveznih zakona, drugih propisa i opstih akata, odluka i mera saveznih organa, uvek kada oceni da se njima narusava njena ravnopravnost ili njen interes. Ukazano je takodje da razlika u ovlascenjima izmedju predsednika dve federalne jedinice narusava ustavni princip ravnopravnosti republika clanica u federaciji, posto predsednik Srbije ima neuporedivo veca ovlascenja od predsednika Crne Gore.

U saopstenju se upozorava da i nakon sest godina od donosenja Ustava Jugoslavije, Ustav Srbije nije usaglasen sa njim, a da Savezna vlada ne vrsi poslove koji joj po Ustavu pripadaju. "Fakticko stanje u Jugoslaviji je drugacije od njenog ustavnog uredjenja, pre svega zbog konkretne politike kojom se sistematski i neopravdano godinama zaustavlja usaglasavanje Ustava Srbije sa Ustavom Jugoslavije", navodi se u saopstenju.

Kao ilustraciju tog stanja, predstavnici crnogorskih sudskih ustanova, podvukli su i "ponasanje pojedinih saveznih drzavnih organa u odnosu na drzavne organe Crne Gore." To je, kako je naglaseno na sastanku, narocito ispoljeno kroz zloupotrebu nadleznosti Saveznog ustavnog suda u odnosu na Ustavni sud Crne Gore, Saveznog suda i Saveznog drzavnog tuzioca u odnosu na Vrhovni sud Crne Gore i Drzavnog tuzioca te republike, koji su u potpuno istovetnim pravnim situcijama donosili razlicite odluke kada su resavali izborne sporove u Srbiji i Crnoj Gori.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /