ponedeljak, 6. april 1998.

PROJEKT PARLAMENTARNE PARTIJE KOSOVA

Demaci predlaze konfederaciju

Lider PPK je uveren da u takvoj konfederaciji ne bi bilo nacionalnih manjina, posto bi svi bili ravnopravni

Jagodina, Beta. - Predsednik Parlamentarne partije Kosova (PPK) Adem Demaci izjavio je da kosovski Albanci samo kroz "svoju nezavisnu drzavu" mogu da ostvare prava i da je konfederacija sa Srbijom i Crnom Gorom pravo resenje. U preksinocnom intervjuu jagodinskoj televiziji "Palma plus" Demaci je rekao da "od srpskih vlasti zavisi brzina naseg rastanka".

Demaci ne odlazi na sastanke petnaestocalnog savetodavnog tima lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove koji radi platformu za dijalog sa Srbima. On, takodje, odbija da ucestvuje u razgovorima o Kosovu, na koje poziva Vlada Srbije.

Pregovori o statusu Kosova i Metohije, na osnovu Ustava Srbije iz 1989. godine, "ne mogu doneti nikakve rezultate, jer mi (kosovski Albanci) taj Ustav nismo ni prihvatili", rekao je Demaci. On je kazao da su na Kosovu isprobane "sve moguce autonomije", ali da se efikasnim nije pokazala ni ona autonomija kada je Kosovo bilo ravnopravno sa sest ostalih republika nekadasnje Jugoslavije.

PPK ima projekt konfederacije po kome bi "tri strane, Albanci (kosovski), Srbi i Crnogorci bili samostalni u drzavnosti i tako se ujedinili u zajednicku konfederaciju bez granica". Demaci je uveren da bi prihvatanjem tog projekta bio "prevazidjen koncept raspadanja, do koga moze doci zbog hegemonizma jednog naroda". Lider PPK tvrdi da u "takvoj konfederaciji ne bi bilo nacionalnih manjina, posto bi svi bili ravnopravni". Demaci je uveren da u takvoj konfederaciji "niko ne bi izgubio, svi bi dobili". On smatra da bi u takvu konfederaciju vrlo brzo usla Makedonija, cime bi, kako je rekao, "bilo reseno i albansko pitanje u Makedoniji". Lider PPK je uveren da bi takvoj konfederaciji vrlo brzo pristupila i Bosna i Hercegovina koja je "zivotno upucena ka ovom zajednistvu".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /