utorak, 7. april 1998.

VLADA SRBIJE ZAKAZALA DESETI DIJALOG O KOSOVU

Predsednik Srbije danas na pregovorima u Pristini

Zbog znacaja razgovora sa predstavnicima albanske nacionalne manjine, Milan Milutinovic odlucio da licno prisustsvuje dijalogu, saopsteno iz kabineta predsednika Srbije

Beograd, Beta. - Predsednik Srbije Milan Milutinovic prisustvovace danasnjim razgovorima predstavnika Vlade Srbije i kosovskih Albanaca u Pristini, saopsteno je iz Milutinovicevog kabineta.

U saopstenju se navodi:

"Predsednik Republike Srbije Milan Milutinovic odlucio je da, zbog znacaja razgovora sa predstavnicima albanske nacionalne manjine, licno prisustvuje dijalogu koji je zakazan za sutra u 11 casova".

Vlada Srbije pozvala je, pre sest dana, predstavnike partija i udruzenja kosovskih Albanaca da danas dodju na razgovore o Kosovu i Metohiji. O eventualnim izmenama termina do juce popodne nije bilo zvanicnih informacija. To je deseti javni poziv na dijalog, ali se ni na jedan od njih nije odazvao niko od predstavnika kosovskih Albanaca. Male su sanse da se tom desetom pozivu neko od javno pozvanih predstavnika kosovskih albanaca odazove, saznaje agencija u albanskim izvorima u Pristini.

Predstavnici partija kosovskih Albanaca odbijaju da razgovaraju sa vladinim timom, traze da predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic odredi svoje pregovarace i da se dijalog vodi uz obavezno prisustvo predstavnika medjunarodne zajednice.

Vlada Srbije je 31. marta javno pozvala na dijalog predstavnika Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugovu, predsednika Parlamentarne partije Kosova Adema Demacija, predsednika Socijaldemokratske stranke Ljuljetu Pulju-Beciri, predsednika Demohriscanske stranke Marka Krasnicija, predsednika Unije nezavisnih sindikata Hajrulaha Goranija, predsednika Seljacke stranke Hiseniju Ismailjija, kao i Mahmuta Bakalija, Azema Vlasija, Remzija Koljgecija, Kacusu Jasari i Ganija Jasarija.

Vlada Srbije je konstatovala tada da "ti lideri albanskih politickih partija snose iskljucivu odgovornost sto istinski dijalog, uprkos vise puta ponovljenim pozivima Vlade Srbije, jos nije poceo". Vlada je izrazila zaljenje sto predstavnici kosovskih Albanaca, uprkos pozivu medjunarodne zajednice, jos nisu osudili terorizam na Kosovu i Metohiji.

SAOPSTENJE DEMOKRATSKOG SAVEZA KOSOVA

Rugova imenovao cetvoricu pregovaraca

Pristina, AFP. - Lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova juce je imenovao cetvoricu pregovaraca koji ce predstavljati etnicke Albance na svim buducim pregovorima sa beogradskim vlastima.

U pregovarackom timu ce se naci bliski Rugovin saradnik Fehmi Agani, bivsi komunisticki lider Mahmut Bakali, glavni urednik nezavisnog dnevnika na albanskom jeziku "Koha Ditore" Veton Suroi i predsednik Komiteta za ljudska prava (kosovskih Albanaca) Pajazit Nusi, saopstio je Enver Maljoku iz Rugovinog Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /