utorak, 7. april 1998.

ROBERT BERI, SEF MISIJE OEBS ZA BIH

Uvedena privremena uprava u Srebrenici

Banjaluka, Beta. - Sef misije OEBS-a za BiH Robert Beri izjavio je juce u Banjaluci da je donesena treca arbitrazna odluka za Srebrenicu kojom se uspostavlja privremena uprava nad ovim gradom.

Beri je to rekao neposredno nakon sastanka sa potpredsednikom Vlade RS Ostojom Kremenovicem, kojem je prisustvovao i zamenik Visokog predstavnika za BiH Hans Sumaher.

"Privremenu upravu sacinjavaju cetiri srpska i cetiri bosnjacka predstavnika, a vodice je medjunarodni administrator. U narednih 10 dana bice saopstena njihova imena, uz konsultacije sa vladama entiteta", istakao je Beri. Prema Berijevijm recima, ovakva odluka donesena je zbog nesposobnosti tamosnjih vlasti da konstituisu Skupstinu opstine Srebrenica. On je rekao da je od Kremenovica dobio potvrdu da za ovakvu odluku u vezi Srebrenice ima saglasnost premijera RS Milorada Dodika, izrazivsi nadu da ce istu podrsku dobiti i od vlade Federacije BiH.

Sumaher je izrazio "zaprepascenje" sto je, kako je rekao, grupa studenata banjaluckog univerziteta sprecena u nameri da se danas sastane sa predsednikom Francuske Zakom Sirakom u Sarajevu. "Vlada ili predsednik RS ili druge snage su izgleda sprecile studente da odu na sastanak sa francuskim predsednikom pod izgovorom da postoji zabrinutost u vezi bezbednosne situacije", rekao je on. Sumaher je ocenio da ovaj dogadjaj ne ide u prilog RS i da je rezultat politickog stava "za koji smo mislili da je prevazidjen".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /