utorak, 7. april 1998.

SAVEZNA VLADA DOSTAVILA SKUPSTINI PREDLOG ZAKONA O PRAVIMA BORACA I INVALIDA

I novi predlog zaobisao nacionalno pomirenje

Primedbe opozicije, zbog kojih prethodni Predlog zakona nije usvojen u Vecu republika, nisu unete u novu verziju. Zahtevi su se odnosili na konacno nacionalno pomirenje cetnika i partizana

Beograd - Savezna vlada juce je saveznom parlamentu dostavila novi Predlog zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca, ali se detaljnim citanjem tog zakon tesko moze utvrditi sta je to u njemu bitno razlicito od prethodnog Predloga zakona koji poslanici Veca republika na sednci odrzanoj pocetkom marta nisu usvojili.

Sustina zahteva poslanika opozicije bila je u tome da se novim Zakonom mora konacno postici nacionalno pomirenje izmedju cetnika i partizana jer, kako su obrazlozili, nisu borci samo oni koji su poginuli od Nemaca vec i oni koji su ubijeni od partizana.

U novom Predlogu zakona, medjutim i dalje "stoji" da status borca ne mogu steci "lica koja su saradjivala sa neprijateljem" ali pritom nije objasnjeno ko je to zapravo saradjivao sa neprijateljem. Navodi se, takodje, da borci nisu "lica koja su osudjena pravoslanznom sudskom presudom zbog ucestvovanja u ratu na strani okupatora ili njegovih pomagaca , kao i lica osudjena pravosnaznom sudskom presudom za ratne zlocine".

Upravo na ove delove clana 74 Predloga zakona predstavnici opozicije imali su najvise primedbi jer, po njihovom misljenju, to bi zapravo znacilo da su borci samo oni koji su se borili i nakon rata prihvatili ideologiju pobednika, odnosno nove vlasti, dok oni koji su se borili ali nisu priznali ideologiju nove vlasti nisu borci i nemaju nikakva prava.

Primedbe poslanika opozicije odnosile su se i na to sto, kako su isticali, zakonom nije jasno definisan pojam borca. U novom Predlogu zakona navedeno je: "Borac je drzavljanin SR Jugoslavije koji je u ratu vrsio vojne duznosti ili druge duznosti radi odbrane suverenosti, teritorije, nezavisnosti i ustavnog poretka SR Jugoslavije " i tako dalje ali se ne izjednacavaju borci svih ratova , kao sto je to trazila opozicija da bude uneto u Zakon.

Iako se kao novina u Predlogu zakona navodi to da je porodicna invalidnina sa 30 povecana na 60 posto od osnovice koja predstavlja prosecnu jugoslovensku zaradu , uvecanu za 80 odsto, kao i to da je porodicna invalidnina clanova porodice vojnog invalida sa 6,51 posto povecana na 10 posto, sve ovo bilo je navedeno i u prethodnom Predlogu zakona.

Nije dakle jasno sta je to sustinski novo u novom Predlogu zakona o pravima boraca , a nije ni tesko pretpostaviti kako ce na ovakav Predlog zakona reagovati poslanici opozicije. Osim ako nisu promenili misljenje.

Jasminka Kocijan

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /