utorak, 7. april 1998.

BORISAV JOVIC, BIVSI PREDSEDNIK PREDSEDNISTVA SFRJ U INTERVJUU "VECERNJEM LISTU"

Stipe Mesic obmanuo medjunarodni sud u Hagu

Zagreb, Beta. - Bivsi predsednik Predsednistva nekadasnje SFRJ Borisav Jovic izjavio je da je bivsi predsednik Predsednistva SFRJ Stipe Mesic "obmanuo Haski tribunal".

"Mesic je obmanio Haski tribunal. Nikada nisam izjavio da 'Srbiju uopste ne interesuju Srbi u Hrvatskoj, vec 66 odsto teritorija BiH'", rekao je Jovic u intervjuu za jucerasnji zagrebacki "Vecernji list". On je rekao da je njegova knjiga "Poslednji dani Jugoslavije" "neugodna za Tribunal u Hagu, jer otvoreno govori o odgovornosti onih koji su taj Tribunal formirali za rat na prostorima prethodne Jugoslavije, kao i o odgovornosti onih koji su izvrsili nasilnu secesiju, a dobili su podrsku svojih stranih promotera, nekih velikih sila".

Za Mesicevu izjavu da su se predsednici, tada Srbije, i Hrvatske Slobodan Milosevic i Franjo Tudjman 1991. godine u Karadjordjevu dogovorili oko podele BiH, Jovic je rekao da o sadrzaju tog razgovora prvi put "sada cuje, od Mesica". "Milosevic meni o tome nikada nista nije rekao. U to sam vreme sa njim svakodnevno komunicirao i o svemu smo se dogovarali i medjusobno obavestavali, pa je gotovo neverovatno da je takav razgovor odrzan, a da me Milosevic nije obavestio o njemu", rekao je Jovic. "U tome me jos vise ucvrscuje cinjenica da mi medjusobno nikada o takvoj zamisli nismo razgovarali, i da je to bilo u potpunoj suprotnosti sa nasim koncepcijama ocuvanja Jugoslavije", rekao je Jovic.

Upitan da prokomentarise aktuelnu situaciju na Kosovu, Jovic je rekao da "nema ni govora" o podeli tog podrucja sa Albancima. "Niti bi se Srbija slozila da se deo Kosova i Metohije odvoji od njene teritorije, niti bi to moglo zadovoljiti drugu stranu, vec bi podela izazvala nepremostive nove probleme uznemiravanja stanovnistva sa obe strane", dodao je Jovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /