utorak, 7. april 1998.

REAGOVANJA EKONOMISTA NA PROGRAM "OSNOVE ZA NOVI POCETAK" MILA DJUKANOVICA

Principi bez mane, politicka podrska sporna

Dr Ljubomir Madzar: "Bojim se da bi doslo do vecih napetosti u odnosima izmedju Srbije i Crne Gore ukoliko Crna Gora krene s energicnijom primenom tog programa". Dr Mladjan Kovacevic: "Veliko ogranicenje su stavovi SPS-a"

"Bazicni principi sadrzani u programu "Strateska inicijativa SRJ - osnova za novi pocetak" crnogorskog predsednika Mila Djukanovica su standardne stvari. Sve to sto je napisano u tom programu je prihvatljivo, ali je pitanje ko moze i kako to da ostvari. Mnoge stvari se lako napisu na papiru, ali vazan je instrumentarij kojim se ciljevi mogu realizovati. Situacija je neizvesnija nego sto proizilazi iz duha i tona Djukanovicevog programa" kaze dr LJubomir Madzar, profesor Ekonomskog fakulteta, ocenjujuci program "Strateske inicijative SRJ - osnove za novi pocetak" crnogorskog predsednika Mila Djukanovica.

Prema recima Madzara, poznato je da, vec postoje politicka ogranicenja za sprovodjenje promena iz Dukanovicevog programa, a to su pre svega teskoce u postizanju sporazuma izmedju dve federalne jedinice. "Bojim se da bi doslo do vecih napetosti u odnosima izmedju Srbije i Crne Gore ukoliko Crna Gora energicnije krene u promene iz tog programa. To me, kao gradjanina Jugoslavije, nikako ne bi radovalo jer sam kao i vecina gradjana, emotivno vezan za jedinstvenu Jugoslaviju. Djukanovicev program u meni izaziva ambivalentan osecaj jer se, s jedne strane radujem njegovom liberalnom usmerenju, evropskoj orjentaciji i naglasenoj spremnosti za promene i reforme, a s druge strane znam da takva orjentacija nije popularna u Srbiji. Zbog toga me uznemirava moguca napetost izmedju dve republike", kaze Madzar, napominjuci da "kod nas i najbolje usmerena reformska opredeljenja, izgleda, na zalost, moraju imati visoku cenu".

Dr Mladjan Kovacevic kaze da je Djukanovicev program na liniji opredeljenja ekonomista, clanova naucnog drustva koji nisu stranacki obojeni. Medjutim veliko ogranicenje za ostvarenje tih opredeljenja su stavovi najistaknutijih predstavnika Socijalisticke partije Srbije. Ta opredeljenja i kolebanja, kaze Kovacevic dosla su do izrazaja i u srpskom Zakonu o privatizaciji. "Najveci problem je kako stavove ekonomista realizovati s obzirom na strukturu savezne Skupstine, ulogu i sastav savezne Vlade i na kraju sastav srpske Vlade. Postoje, dakle ogromne prepreke i mislim da nema velike sanse da se Djukanovicev program ozbiljno razmatra. Razlog vise je i to sto se jos osporava Djukanovicev izbor", kaze Kovacevic.

Prema recima mr Slobodana Milosavljevica, direktora Centra za makroekonomska i konjukturna istrazivanja, principi iz Djukanovicevog programa "neosporno bi morali sve da objedine". "Ne vidim ni na levoj ni na desnoj strani, ni u Srbiji ni u Crnoj Gori nikog ko bi mogao da bude protiv internacionalizacije ekonomskog i politickog zivota, reformi, privatizacije i preduzetnistva, vladavine prava, demokratizacije politike i socijalne pravde. Slicni ciljevi su koncipirani i u programu savezne i republicke vlade, ali je pitanje na koji nacin mogu da se ostvare. Neki preduslovi ne zavise od nas, a pitanje je da li smo u mogucnosti da ispunimo sve uslove koji se od nas traze. Cak i ako ih ispunimo, pitanje je da li medjunarodna zajednica nece postaviti neke nove uslove", kaze Milosavljevic.

Ako bi Crna Gora sama krenula u realizaciju programskih ciljeva bilo bi, prema recima Milosavljevica, pogubno i brzo bi se obilo o glavu Crne Gore jer je za to, isuvise mala drzava. Proklamovani ciljevi moraju biti, kaze Milosavljevic, zajednicki za obe republike. "Ne vidim realnu mogucnost da se ti ciljevi skoro ostvare jer svi oni podrazumevaju dugotrajne promene. Mislim da nema razlike izmedju deklarativnog srpskog i crnogorskog. Bilo bi lepo kad bi se ciljevi jednostavno mogli realizovati tako sto bi se jednim potezom "stiklirali", kaze Milosavljevic.

S. Jovicic

Deo sveta ili crna rupa

Dr Dragana Djuric iz Instituta ekonomskih nauka smatra da iako se ne moze uspostaviti makroekonomsku stabilnost i krenuti u reforme bez normalne komunikacije sa svetom, Jugoslavija nista nije uradila na planu unutrasnjih reformi. Djukanovic je, prema recima Dragane Djuric u programu ponudio "ekonomski smislene ciljeve, ali za Crnu Goru posto Srbija, sem liberalizacije spoljnotrgovinskog rezima nista nije uradila na promenama niti se pomakla od mesta na kome je bila 1991. godine". U svetu svidjalo se to nama ili ne, kaze Dragana Djuric postoji globalna kultura i mi treba da pokazemo dobru volju i prihvatimo opsta pravila ponasanja. "Drugo je pitanje da li ta pravila ugrozavaju suverenitet, istina je da ona ugrozavaju, ali ugrozavaju i suverenitet drugih drzava pa ako hocemo da postanemo deo sveta, a ne crna rupa, treba da prevazidjemo te pojmove. Bojim se da se ponavlja ono sto je je vec vidjeno 1991. godine. Savezna drzava se deklarativno zalaze za promene, ali objektivno nema ni savezne vlade ni savezne drzave", kaze Dragana Djuric.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /