utorak, 7. april 1998.

PREDRAG MILINKOVIC

Kraj ovozemaljske epizode

"Nisam se ja opredelio da budem epizodista, reditelji su mi odlucili sudbinu", rekao je pre nekoliko godina u jednom intervjuu glumac Predrag Milinkovic. Krajem prosle nedelje je najveci reditelj, ako ga ima, resio da se posle 65 godina okonca ovozemaljska epizoda coveka koji je nosio nezvanicnu titulu najveceg epizodiste jugoslovenske kinematografije.

Tokom vise od cetiri decenije glumacke karijere Preza je ostvario vise od 200 uloga, i to ne samo u jugoslovenskim filmovima, nego i u brojnim koprodukcijama i francuskim, italijanskim, spanskim, madjarskim... projektima. Za razliku od nasih sineasta, koji su valjda verovali da je njegov lik odvec markantan da bi se gledaocima servirao u vecim dozama, preko granice je Milinkovic dobio i nekoliko glavnih rola. Narocito je bio cenjen u nekadasnjoj Nemackoj Demokratskoj Republici gde je tokom trogodisnjeg boravka odigrao pet glavnih filmskih uloga.

Moglo bi se reci da je glumacki zanat odabrao njega. Kao apsolvent romanistike na beogradskom Filoloskom fakultetu, 1956. je, ne bi li popravio stanje studentskog budzeta, uletao u francusko-jugoslovensku koprodukciju "Latur, cuvaj se" i ubrzo je shvatio da se glumacki posao mnogo teze ostavlja nego sto se nalazi. Uloge nikada nije odbijao, te je time objasnjavao cinjenicu da ih je prikupio u tako impozantnom broju. Govorio je: "Film bez mene moze, ali ja bez njega ne", buduci da je kao mudar i skroman covek bio svestan sitnih dimenzija i, na koncu, zamenljivosti ljudske jedinke u univerzumu.

Oni koji su imali srecu da ga privatno poznaju znaju da je bio izuzetno prijatna i sarmantna persona, ali pred kamerama je najcesce bivao okoreli negativac. "Slazem se da nisam bas neki lepotan, stvoren da glumi zavodnika, ali su reditelji stalno isli u drugu krajnost, casteci me ulogama nekakvih mracnih tipova."

Ipak, na odredjeno mu zvanje gotovo vecitog epizodiste nije se zalio. Rekao bi: "Ja i kad sam gladan, nisam lakom. A to je najvaznije. Ziveti a ne biti proklet." Uostalom, nije ni imao razloga da prigovara. Ono za cim svaki glumac bar malo zudi - a to je popularnost - imao je. Tesko je naci nekoga u ovoj zemlji ko Predraga Milinkovica ne bi prepoznao, makar mu i ne znao ime. U njegovom slucaju su lik i delo svakako bili mnogo znacajniji od imena.

Kazu da ce se istinski ljubitelj umetnosti vise diviti dobroj minijaturi nego muralu. I kazu jos da nema velikih i malih uloga. U pitanju su samo veliki i mali glumci. Mozda to jeste fraza, ali ju je nemoguce pobiti. Predrag Preza Milinkovic je sigurno bio veliki.

R. Kupres

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /