utorak, 7. april 1998.

LIKOVNI ZIVOT

Arhetipska viseslojnost intime

Za nase pojmove specificna galerija - kao sto je, bez sumnje, beogradski "Haos" (Cara Lazara 12) - bice od veceras domacin izlozbi crteza Anke Buric, jedne zaista autenticne umetnice - jedinstvene posebno s obzirom na podneblje, u kojem je uspeh u likovnoj umetnosti skoro u potpunosti rezervisan za muskarce. Postavka je segment, odnosno nastavak projekta, kojom galerija "Haos" prezentuje opuse najznacajnijih jugoslovenskih crtaca i graficara, pa je u tom kontekstu izlozba dela Anke Buric, umetnice srednje generacije, bio logican potez.

Ovo je najavljeno na jucerasnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je bilo reci i o podatku da ce se ovom postavkom Anka Buric Beogradjanima ponovo "predstaviti" posle nekoliko godina pauze. Podseticemo da je Anka Buric do sada priredila vise od dvadeset samostalnih izlozbi, ucestvujuci pritom i na velikom broju grupnih postavki, dobivsi za svoj rad veci broj uglednih priznanja. Na izlozbi u galeriji "Haos" nasi ljubitelji umetnosti ce imati prilike da se upoznaju sa izborom dela, nastalih u poslednjih nekoliko godina.

Govoreci o predstojecoj izlozbi, kustos Muzeja savremene umetnosti gospodja Ljiljana Slijepcevic je ukazala na viseslojnost stvaralastva Anke Buric i dodala: "Njena umetnost je potresna i nije jednostavna za citanje. Jer, rec je o stvaralastvu koje u sebi sadrzi arhetipe, sto u nama pokrecu specificne emocije." Sama umetnica je istakla da su izlozena dela "vrhunac, u kontinuiranom putu", kojim ide vec 20-tak godina, i podvukla: "Ne odvajam grafiku, crtez i sliku, ali smatram da je crtez ipak najintimniji".

Realizaciju izlozbe je pomoglo Ministarstvo za kulturu Crne Gore, otvorice je gospodja Ljiljana Slijepcevic, a pocetak svecanosti je u 19 casova. Postavka ce trajati do 30. aprila, dok je radno vreme galerije od 13 do 20 (radnim danima), odnosno 10-15 casova (subotom).

I. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /