utorak, 7. april 1998.

MINI KUVARICA

Uz vino kolacici su sladji

Priprema kolaca zahteva umece. Malo ko nije ljubitelj poslastica a mnogi cak moraju da "stavljaju katanac" na usta, kako ne bi naslagali visak kilograma. DA su kolaci "carska stvar" kazuje i cinjenica da se konzumiraju na kraju obroka kao njegova kruna a uz dobro vino i drustvo sigurna uzitak ce biti potpun.

Vojnicke stanglice

Potrebno je 120 grama butera, 400 gr secera, sest zumanaca, 150 grama brasna, kesica vanil secera, dzem od kajsija, 250 gr mlevenih oraha.

Umutiti puter sa 120 gr secera, dodati zumanca, brasno i vanil-secer. Sve dobro sjediniti i sipati u podmazan pleh. Peci o dobro zagrejanoj rerni. Upola peceno testo izvaditi i premazati pekmezom. Ulupajte sneg od belanaca i 280 gr secera pa u njega dodajte mleveni orah. Masu preliti preko pekmeza i vratiti u rernu da se dopece.Seci kad se testo dobro ohladi.

Kolac od jogurta

Potrebno je tri case jogurta, tri jaja, secer, brasno, soda bikarbona, zejtin, kakao u prahu, mleko, margarin i cokolada. Pa idemo redom: Tri belanca umutite sa tri "jogurtske" case (koje su mera i za ostale namirnice) secera, dodajte zumanca, tri case brasna, tri ravne kasicice sode bikarbone, tri kasike kakao praha i casu zejtina, i jogurt. Sve dobro umutiti i ispeci u rerni. KAd je testo peceno napravite preliv od deset kasika mleka, tri kasike secera, 100 grama cokolade i malo margarina. Prelijte testo i svaki komad ukrasute sa slagom.

Cupava Desa

Potrebno je 150 grama masti, 100 grama secera, cetiri zumanca, dve kasike mleka, 450 gr brasna, pola kesice praska za pecivo, izrendana kora od limuna, tri kasike pekmeza od sipka, 100 gr seckanih oraha, 100 gr suvog grozdja.

Testo se umuti od masti 100 grama secera, zumanaca, dve kasike mleka, i brasna, u sve to dodati pola kesice praska za pecivi i koru limuna. Testo se dobro izmesi i podeli u dva dela. Jedan deo se razvuce u pleh i na njega se stavi fil od dobro umucena 4 belanca sa 150 gr secera, doda se pekmez, seckani orah i suvo grozdje.. Preko svega narendajte preostali deo testa i pecite na 200 stepeni.

Lucin kolac

Potrebno je pripremiti dva jaja, dve soljice secera, solja zejtina, dve solje mleka, dve solje griza, dve solje rendanih jabuka, , seckanih oraha po ukusu ( ne preterivati), pola kesice praska za pecivo. Ovi sastojci se dobri umesaju i stave u rernu na pecenje. Kad je testo gotovo isece se na kocke i zalije prelivom od cokolade (kao za kolac s jogurtom).

Dan i noc

Za testo se priprema od kilograma brasna, 250 gr masti, 250 gr secera, cetiri cela jajeta, kesice vannil-secera, praska za pecivo i strugane kore jednog limuna. Testo se dobro umesi i prave se stapici na masini za mlevenje mesa (naravno na resetku). Stapici se seku na duzinu od oko 15 santimertara i redjaju u pleh i peku na 200 stepeni.

Napraviti preliv od tri stangle cokolade i dve kasike putera koji se otope i izmesaju na pari. Ohladjene stapice umakati u cokoladu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /