utorak, 7. april 1998.

JUGOSLOVENSKI TURISTICKI FORUM O DOKAPITALIZACIJI TURISTICKIH KAPACITETA

Turisticka Meka u baskom pesku

Na Palicu je jos 1845. godine sagradjeno prvo banjsko kupatilo, a 1857. godine prvi hotel. Danas banjskog kupatila vise nema (mada je u planu aktiviranje banjskih sadrzaja), a hoteli "Park" i "Jezero" su novi zivot zapoceli 1994. godine, kada je u JP "Palic Ludas" odluceno da svezu krv za dalji rad obezbede dokapitalizacijom. Partner je pronadjen u privatnoj firmi "Triger". "Palic Ludas" je u "Elite Palic" ulozio vec spomenute hotele i restorane, "Malu gostionicu" i "Riblju cardu", a "Triger" u njihovo renoviranje, ozivljavanje i novi menadzment do sada oko dva i po miliona maraka.

- Trenutno u obracunima ulozenog "Triger" ima za nekoliko stotinki veci procenat od 50 odsto u vlasnistvu firme. Sada planiramo rekonstrukciju "Male gostione" za koju je prema proracunima potrebno oko milion maraka. Ovom objektu ce biti vracen autentican izgled (sa elementima secesije i gotike) i povecana funkcionalnost, a realizacija partnerskog odnosa ce se ponovo izracunati, rekao je Dragan Miljkovic, direktor JP "Palic-Ludas" ucesnicima proslonedeljnog skupa Jugoslovenski turisticki forum, koji je za temu imao transformaciju i privatizaciju u turistickoj privredi.

Miljkovic je okupljenim kolegama objasnio da je JP "Palic-Ludas" u ugovoru i statutu firme "Elite Palic" regulisao pitanje zastite svojih interesa i predvideo mogucnost da "Triger" ima i veci procenat od 50 odsto. Na taj nacin prema Miljkovicevim recima ne moze biti sputana u dovodjenju investitora. Logika je ne vredi biti 100 odsto vlasnik firme koja donosi gubitak u startu je udruzila vise vlasnika, sa jedne strane drustveno preduzece, a sa druge vise ulagaca, medju kojima su ugostitelji i hotelijeri - "nasi ljudi" na radu u Nemackoj, kao i ulagaci iz Beograda, Subotice pa i Splita, Ljubljane, koji su od samog starta partnerstva zeleli da ostanu anonimni, zalazuci se da njihove interese brane clanovi Upravnog odbora delegirani od "Trigera" i menadzer koga su oni postavili uz saglasnost JP "Palic-Ludas".

Od avgusta 94. godine "Elita Palic" je u "Maloj gostioni" poceo sa sad vec tradicionalnim nedeljnim ruckovima. Uz princip jedno jelo jedan dinar sada, posle devalvacije, stigli su do toga da na "repertoaru" svedskog stola ima 59 jela za 59 dinara. Od 12 do 15 casova gost moze da se sluzi u neogranicenim kolicinama velikim izborom jela, kolaca i, sto je posebno atrakcija, vinom tocenim iz bureta.

Pored ove konstantne akcije na Palicu se sada pripremaju za predstojece uskrsnje praznike. Porodicni rucak ce biti obogacen simbolima ovog praznika, a za najmladje se spremaju iznenadjenja, najverovatnije ce to biti zivi zec, koga ce buduci stalni posetioci "Elite Palica" dobiti na poklon.

J. Putnikovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /