utorak, 7. april 1998.

MIODRAG VUKOVIC I DRAGAN SOC NA SKUPU "IZBORNI ZAKONI U CRNOJ GORI"

Raspad monolitnog jedinstva sto i vama zelimo

Beograd. - Raspad Demokratske partije socijalista je najbolje sto se moglo desiti Crnoj Gori i to od srca zelimo i vama u Srbiji - jedna je od poruka koju su juce ucesnicima skupa Saveta za saradnju nevladinih organizacija uputili Dragan Soc, sef poslanickog kluba Narodne stranke Crne Gore i savezni poslanik, i Miodrag Vukovic, potpredsednik Vlade Crne Gore. Tema ovog skupa, kojem su pored gostiju iz Crne Gore prisustvovali dr Slobodan Vucetic, sudija Ustavnog suda Srbije, dr Slobodanka Nedovic, direktor CESID, i prof.dr Vladimir Goati bila je izborni zakoni u Crnoj Gori.

Miodrag Vukovic je rekao da je put Crne Gore ka ekonomskim i politickim reformama zapoceo jos pre sest godina, ali da je zaustavljen proslogodisnjim lomom u vladajucoj stranci. Prema Vukovicevim recima, Crna Gora je, ipak, uspela da rehabilituje instituciju Predsednika Republike i donese nove izborne zakone, zahvaljujuci sugestiji, ali ne i arbitrazi, strucnjaka OEBS.

Obrazlazuci osnovne promene u izbornim zakonima u Crnoj Gori, Dragan Soc je istakao da je njihova najveca vrednost u politickoj efikasnosti, odnosno to sto su usvojeni konsenzusom politickih partija. Posebnu novinu doneo je Zakon o javnom informisanju, kojim je omogucen upliv opozicije u drzavne medije kroz takozvane programske odbore.

Soc je istakao kako je vecinsko raspolozenje u Crnoj Gori da zive u zajednickoj drzavi sa Srbima "ali, ako Srbi povjeruju propagandi vladinih medija o separatistickim teznjama crnogorskih partija, stvorice prema Crnoj Gori odbojnost pa i mrznju".

O. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /