utorak, 7. april 1998.

Reakcije na Referendum o stranom posredovanju u Kosovskoj krizi

DOKUMENTI: OTVORENO PISMO DUSANA MIHAJLOVICA SLOBODANU MILOSEVICU, MILANU MILUTINOVICU I DRAGANU TOMICU

Referendum smatram nepotrebnim

Izlisna je provera volje naroda o pitanju koje, samo po sebi, nije predmet spora, stoji u pismu predsednik Nove demokratije predsedniku SRJ i predsednicima Srbije i Skupstini Srbije


Predsedniik Nove demokratije Dusan Mihajlovic uputio je juce otvoreno pismo predsedniku SR Jugoslavije Slobodanu Milosevicu u kojem kaze da je najavljeni referendum nepotreban i preporucuje da se koriste dobre usluge medjunarodne zajednice u resavanju kosovskog problema. Pismo je Mihajlovic uputio i predsedniku Srbije Milanu Milutinovicu, republickom premijeru Mirku Marjanovicu i predsedniku republicke skupstine Draganu Tomicu. U pismu se kaze:

Sve relevantne parlamentarne stranke u Srbiji opredelile su se za stav da je pitanje Kosova i Metohije unutrasnje pitanje Srbije, da se to pitanje moze resavati iskljucivo dijalogom i da nijedno resenje ne moze biti takvo da narusava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i SR Jugoslavije. Takodje su jedinstveno osudjeni terorizam i odbijanje politickih lidera etnickih Albanaca da uzmu ucesce u razgovorima. Konacno, postignut je znacajan napredak u razumevanju medjunarodne zajednice koja ne podrzava nijedan od radikalnih zahteva etnickih Albanaca, ponajmanje terorizam i secesiju.

Imajuci sve ovo u vidu, smatram nepotrebnim referendum o ucescu stranih predstavnika u resavanjau problema na Kosovu i Metohiji. Nema sumnje da je referendum najdemokratskiji nacin provere volje naroda, ali u situaciji vec postojecg najsireg konsenzusa o problemima na Kosovu i Metohiji i u okolnostima u kojima medjunarodna zajednica jasno podrzava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i SR Jugoslavije smatram izlisnim proveru volje naroda o pitanju koje, samo po sebi, nije predmet spora. Konacno, Ustav Srbije ne predvidja mogucnost ucesca stranih predstavnika u bilo kojem pitanju u nadleznosti Republike Srbije i SR Jugoslavije, pa je u tom kontekstu pomenuti referendum nepotreban.

S druge strane, referendumsko izjasnjavanje o ovom pitanju daje priliku oponentima i protivnicima Srbije za zloupotrebu i netacne kritike kako je Srbija protiv saradnje sa svetom. Ovim se, u velikoj meri, suspenduju pozitivni rezultati Dejton-Pariskog mirovnog ugovora i efekti normalizacije odnosa izmedju Srbije i medjunarodne zajednice. Takodje, rizikuje se promena stava medjunarodne zajednice oko Kosova i Metohije na stetu Srbije.

Na kraju istakao bih da se drzavna politika rukovodi ne samo nacelom suvereniteta, nego i nacelom korisnosti. S obzirom na cinjenicu da su stavovi medjunarodne zajednice u vezi Kosova i Metohije daleko blizi stavovima Srbije nego ekstremnim stavovima etnickih Albanaca, saradnja Srbije i medjunarodne zajednice oko Kosova i Metohije moze samo da ide u prilog srpskom drzavnom i nacionalnom interesu, odnosno pravednom resenju. U takvim okolnostima smatram da nema smetnje da se i u jednom unutrasnjem pitanju ostvari ogranicena saradnja sa medjunarodnom zajednicom, u smislu dobrih usluga.

Podsetio bih da je Srbija, u saradnji sa medjunarodnom zajednicom, u neposrednoj proslosti realizovala samoupravu Srba u Bosni, prvi put u 20. veku, te da ste upravo Vi imali jasnu viziju koristi za srpski drzavni i nacionalni interes iz takve saradnje. Otuda nema smetnji da se od medjunarodne zajednice zatrazi pomoc u pitanjima Kosova i Metohije gde su Srbi, bez sumnje, u pravu. Jos manje ima potrebe da se nepotrebnim zaostravanjem odnosa izmedju Srbije i medjunarodne zajednice oponentima Srbije omoguci potiranje istine, sticanje nerealnih politickih prednosti i internacionalizacija problema na stetu Srbije. Stoga apelujem na Vas da preispitate svrsishodnost takvog referenduma, stoji na kraju pisma koje je predsednik Nove demokratije Dusan Mihajlovic uputio predsedniku SRJ Slobodanu Milosevicu.

ZARKO JOKANOVIC, SEF POSLANICKE GRUPE ND U SKUPSTINI SRBIJE

Pismo nije rekacija na neulazak u vladu

Beograd. - Pismo Dusana Mihajlovica predsedniku SRJ Slobodanu Milosevicu prezentovali su na jucerasnjoj konferenciji za novinare Zarko Jokanovic, sef poslanicke grupe ove stranke u republickom parlamentu i portparol Rebeka Srbinovic.

Odgovarajuci na novinarska pitanja Jokanovic je rekao da ovo pismo nije reakcija na neulazak stranke u republicku vladu ili neulazak Mihajlovica u savezni parlament. Naveo je i da ce stranka razgovarati sa svojim partnerima iz izbornog saveza levice o njegovoj buducnosti.

Jokanovic je rekao kako ocekuje znacajnu reakciju na pismo domace javnosti, verovatno i strane. Precizirao je kako je samo potredsedniks tranke Cedomir Mirkovic imao drugaciji stav povodom referenduma u odnosu na citavo predsednistvo.Konferencija je,inace, bila posvecena sasvim otvorenom pismu pa je komentar programa koji je nedavno predlozio crnogorski predsednik Milo Djukanovic ostavljen za drugu priliku.

DEMOKRATSKA STRANKA

Jedinstvo u nesposobnosti

Beograd. - Demokratska stranka smatra da jedinstveno izjasnjavanje tri najvece stranke u Narodnoj skupstini Srbije, u prilog najavljenom referendumu, znaci samo njihovo jedinstvo u nesposobnosti, saopsteno je juce iz ove stranke.

Umesto da Narodna skupstina, koju cine poslanici iz strnaka koje su se u proslosti veoma razlikovale u svojim vidjenjima krize na Kosovu i Metohiji, napokon stvori jedan jasan i dugorocan program za resenje ovog znacajnog drzavnog problema, njeni poslanici pred narod stavljaju jedno sasvim nepotrebno pitanje. Demokratska stranka podseca gradjane Srbije da je nasim Ustavom onemoguceno mesanje sa strane u unutrasnja pitanja nase zemlje. Upozoravamo takodje da je do sada sve strane posrednike rezim Slobodana Milosvica dovodio bez cak i formalnog pristanka naroda.

Demokratska stranka tvrdi da se Kosovo i Metohija ne mogu odbraniti ukoliko nasa drzava ne pocne da vodi jednu promisljenu i ekspanzivnu diplomatsku, ekonomsku, prosvetnu i informativnu politiku. Rezim se ovakvoj, potpunoj promeni dosadasnje lose politike ostro suprotstavlja zato sto u njenom pocetku prepoznaje svoj kraj, kaze se na kraju saopstenja DS.

VOJISLAV SESELJ, POTPREDSEDNIK VLADE SRBIJE

"Sta nas briga za reakcije sveta"

Upitan sta ocekuje od referenduma, potpredsednik Vlade Srbije Vojislav Seselj je rekao da veruje da ce narod vecinom glasova odbiti "bilo kakvo strano mesanje u nase unutrasnje poslove".

Na primedbu da su reakcije medjunarodne zajednice na raspisivanje referenduma vrlo negativne, Seselj je rekao: "Sta nas briga za reakcije sveta, mi se bavimo unutrasnjim problemima nase zemlje i ne interesuje nas sta svet o tome misli. Bitno je da se ti problemi resavaju na demokratski nacin, u okviru naseg pravnog poretka".

IVAN KOVACEVIC (SPO)

Medjunarodna zajednica ce razumeti

"Medjunarodne reakcije zasad nisu javne i nisu iskazane", prokomentarisao je Ivan Kovacevic, poslanik Srpskog pokreta obnove, pitanje kakve reakcije sveta ocekuje posle usvajanja odluke o referendumu. "Mi smatramo da ce medjunarodna zajednica razumeti da oni ucesnici u pregovorima koji dolaze sa unapred pripremljenim resenjima, koja idu u prilog Rugovi, i koji ovde dolaze kao njegovi advokati s idejom da Kosovo bude federalna jedinica ili nezavisno, nemaju ovde sta da traze", dodao je Kovacevic.

On je jos istakao da SPO nije za internacionalizaciju kosovskog problema ali da jeste za internacionalizaciju istine o Kosovu "s obzirom da je istina na nasoj, srpskoj strani. Medjunarodni posmatraci i mediji treba da budu prisutni u sto vecem broju".

NENAD CANAK (LSDV)

Ogromna farsa Slobodana Milosevica

Nenad Canak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, ocenio je da je referendum o ucescu medjunarodnih posrednika u resenju kosovskom problemu "jedna ogromna farsa, koja sluzi tome da Slobodan Milosevic, koji je na prevaru dobio funkciju takozvanog predsednika takozvane SR Jugoslavije, dobije neku neposrednu podrsku naroda".

Takav referendum, nastavio je Canak, mogao je biti raspisan i za uvodjenje kanalizacije u Malom Mokrom Lugu. "Kad god Milosevic nesto ishalucinira u svojoj epilepticnoj glavi, po Vojvodini pocnu sahrane. Onda ce Milosevic izmedju sebe i zasluzene kazne u Tribunalu postaviti ceo jedan narod", zakljucio je Canak.

MILOVAN BOJIC (JUL)

Jedino fali marionetska vlada

Odgovarajuci na pitanje kako komentarise osudu referenduma od strane medjunarodne zajednice, Milovan Bojic (JUL) je rekao da "ovde jos jedino fali marionetska, namesnicka vlada koja bi ispunila sve ono sto strani tutori traze i onda bi pitanje bilo reseno".

On je dodao da je referendum prilika da se na neki nacin podudare ili ne podudare misljenja gradjana Srbije i njene vlade, odnosno rukovodstva.

DRAGAN VESELINOV ("VOJVODINA")

Jos jedan biser u istoriji

Dragan Veselinov, predsednik Stranke "Vojvodina", ocenio je da je referendum jos jedna prilika da Slobodan Milosevic pita narod da li je hrabar. "Jeste srpski narod hrabar, ali to nije odgovor za korupcije, pljacke, zla i propuste koje cini vlada. Ona ce ostati i dalje nezasticena, ma kakav odgovor na referendumu dobila", rekao je Veselinov, dodavsi da bi vise voleo da se narod na referendumu pita hoce li ili nece rat. "Za takvo pitanje nemaju snage. Referendum je pitanje srpskom narodu da li je hrabar i, naravno, nema nikog ko makar iz ponosa nece kazati - da, hrabri smo", objasnio je on.

Referendum, po njegovom misljenju, nece imati nikakvih posledica "osim sto ce narod u svojoj istoriji imati samo jos jedan biser. Po ko zna koji put Srbi ce kazati - da, mi smo hrabri, ali nece podrzati vladu koja zeli da nas uvede u rat".

SVENACIONALNI DEMOKRATSKI FRONT VOJVODINE

Prelazak iz sumraka u mrkli mrak

Novi Sad. - U Svenacionalni demokratski front Vojvodine, osnovan 1990. godine, prvih 30 hiljada clanova upisao je rezim surovom diferencijacijom u pokrajini. Stranka je sve dosad izbegavala javne manifestacije, kako svoje clanstvo ne bi izlagala represiji - rekao je juce Zivan Berisavljevic, predsednik ove stranke, na prvoj konferenciji za stampu. Po njegovim recima, SDFV je ovih dana osnovao regionalne odbore za Srem i Zapadnu Backu i gradske odbore u Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu i Somboru, a formira se i Inicijativni odbor za Banat, te ce uskoro odrzati i prvi javni skupovi stranke u vise mesta Vojvodine.

Berisavljevic i clan Sekretarijata PO SDFV Milorad Stevancev obavestili su novinare da SDFV aktivno ucestvuje u pripremi osnivacke skupstine Vojvodjanskog pokreta, koja ce se verovatno odrzati pocetkom maja. Ucesce na tom skupu dosad je potvrdilo deset stranaka i organizacija.

Formiranje crno-cemerne socijalisticko-radikalske koalicije i raspisivanje referenduma o Kosovu je, po recima Stevanceva, prelazak iz zone sumraka u mrkli mrak. Po oceni SDFV, referendum je jos jedan demagoski manevar rezima i novi dokaz besprimerne zloupotrebe naroda u Srbijji od strane vlastohlepne vladajuce kamarile. To je nacionska podmetacina i stranputica koja neizbezno vodi u ostrascene podele gradjana Srbije na toboznje "patriote" ili "izdajnike", u novo zaostravanje stanja na Kosovu, dalju eskalaciju krize u odnosima izmedju Srbije i Crne Gore te zaostravanje medjunacionalnih odnosa u Sandzaku i politickih odnosa u Vojvodini.

Stoga Pokrajinski odbor SDFV pozia sve nacionalno istinski odgovorne i izvorno demokratske snage u Srbiji da se energicno suprotstave takvom referendumu i da se ujedine i daljim drskim pokusajima nacionalisticko-fasisticke homogenizacije Srbije.

M. R.

DPS CRNE GORE

Kad se na Kosovu zarati posrednici ce sami doci

Kad bude kasno Milosevic ce prihvatiti uslove medjunarodne zajednice i bez referenduma

Podgorica. - "Pravo pitanje koje treba postaviti gradjanima Srbije je da li ste za rat na Kosovu i Metozhiji u kome ce ginuti vasi sinovi, muzevi i braca; da li ste za sankcije, izolaciju od svijeta, hiperinflaciju, siromastvo i bijedu?" - smatraju u Demokratskoj partiji socijalista Crne Gore.

Komentarisuci inicijativu Slobodana Milosevica da se gradjani izjasne o tome da li u kosovsko pitanje treba ukljuciti i strane posrednike, DPS u svom saopstenju za javnost juce konstatuje da "Slobodan Milosevic nije imao hrabrosti i odgovornosti da gradjanima i poslanicima postavi sustinsko i pravo pitanje", te da "nalaze elementarno politicko postenje da se narodu predstavi sto nas ocekuje na Kosovu i Metohiji". "Nakon rata u koji nas Slobodan Milosevic gura zajedno sa Momirom Bulatovicem, medjunarodni posrednici ce svakako doci u nasu zemlju, kao sto su dolazili prilikom rata u Bosni i prilikom kradje glasova na lokalnim izborima" - naglasava se u saopstenju, i dodaje da su "tada Milosevic i Bulatovic i te kako prihvatili medjunarodne posrednike i u vojnoj bazi u Dejtonu stavljali svoj potpis" i "tada nijesu trazili da se o tome izjasnjava narod".

Imajuci to u vidu, u DPS-u isticu da dijalog o rjesavanju kosovskog problema treba zapoceti sto prije, a ne kada postane kasno. A kad bude kasno, Milosevic ce prihvatiti uslove medjunarodne zajednice bez referenduma, ali ce nasa zemlja biti unesrecena ratom, zrtvama, siromastvom i bijedom".

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /