utorak, 7. april 1998.

Danas je Kurban - hadzijski Bajram

Beograd. - Taj islamski praznik ima dva naziva zbog toga sto se za njega vezu dvije vjerske obaveze - Hadz i Kurban (zrtva).

Hadz je jedna od pet glavnih vjerskih obaveza za punoljetne pripadnike islamske vjere koji su takvog materijalnog stanja da mogu podnijeti troskove putovanja u Meku, a da ne dovedu u pitanje normalan zivot svoje porodice. Inace, samo hodocasce, kao i dobar dio vjerskih obreda koji se izvode tom prilikom, imaju preislamsko porijeklo.

Na taj praznik prinosi se zrtva (Kurban) - bravce ili govece. To je znacajan dio hadza, ali to ne znaci da Kurban kolju samo oni koji obave hadz. Taj obred vrse svi oni koji imaju mogucnosti za to. Inace, meso od Kurbana dijeli se sirotinji, komsijama, rodbini - kad se zrtva prinosi kod kuce.

Biblijska i kur'anska prica o Zrtvi su veoma slicne. Jedino u Svetom pismu djavo iskusava Abrahama da li ce da zrtvuje sina Isaka (Postanje 22,1 - 19), a u Kur'anu Ibrahima da li ce da zrtvuje sina Ismaila.

Najuobicajenija bajramska cestitka na prostorima bivse Jugoslavije glasi: BAJRAM MUBAREK OLSUN. To znaci da je cestitka na meternjem jeziku manje draga i vrijedna.

E. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /