utorak, 7. april 1998.

"NJUJORK TAJMS" O PORASTU NAPETOSTI NA KOSOVU

Strani placenici u redovima Oslobodilacke vojske Kosova

OVK visestruko povecana u poslednjih mesec dana, finansirana prilozima albanskih emigranata u Zapadnoj Evropi i Americi. Medju albanskim pobunjenicima i izvestan broj stranih placenika. Opasnost da se srpsko-albanska konfrontacija prenese i na susedne balkanske zemlje.

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

"Na Kosovu se povecava broj albanskih pobunjenika" - navodi se u krupnom naslovu jucerasnjeg "Njujork tajmsa", iznad detaljnog opisa Krisa Hedzisa iz Jablanice (opstina Drenica) o tome kako su se redovi Oslobodilacke vojske Kosova (OVK) visestruko povecali u periodu od poslednjih mesec dana, pri cemu izvestac vodeceg americkog lista iznosi i podatak o postojanju veoma pouzdanih nagovestaja da se medju albanskim pobunjenicima nalazi i izvestan broj stranih placenika.

Prema ovom istom izvoru - a to je informacija koja se juce pojavila i u jos nekoliko izvestaja ovdasnjih agencija i listova - Oslobodilacka vojska Kosova (koja je od nedavno izgubila raniji prefiks "takozvana", u medijskim informacijama i istupanjima ovdasnjih zvanicnika) finansira se prilozima albanskih emigranata u Zapadnoj Evropi i Americi, iz fondova koje je doskora iskljucivo koristila Rugovina vlada u senci sa svojim institucijama. Pored toga, kako izvestava "Tajms", sve veci broj kosovskih Albanaca koji su na radu u inostranstvu dolazi u centre za regrutovanje dobrovoljaca u Albaniji, gde dobijaju oruzje i uniformu i potom se ilegalno prebacuju preko granice na Kosovo.

"Pobunjenicke grupe ucetvororstrucile su svoj sastav prilivom novih clanova i oruzjem koje se svercuje iz Albanije. Pobunjenici se krecu nadomak kontrolnih punktova policije i cesto otvaraju vatru na policijske konvoje" - navodi se tim povodom u jucerasnjem izvestaju "Njujork tajmsa", uz konstataciju da se posebne policijske snage i dalje nalaze na utvrdjenim polozajima sirom pokrajine, "uprkos pozivima iz inostranstva" da budu povucene sa Kosova. "Covek mora da se zapita da li su Srbi imali predstavu sta rade, kad su oruzjem prokrcili sebi ovde put proslog meseca" - prenosi tim povodom njujorski list izjavu jednog neimenovanog zapadnog diplomate stacioniranog u Pristini. "Oni ce u sledecih 30 godina morati ovde da drze na stotine policajaca ili da prihvate da deo pokrajine pripadne pobunjenicima".

Americki novinari - kojima je proteklih dana bio omogucen ulazak u podrucje Drenice - opsirno prenose izjave zamaskiranih pobunjenickih vodja u stilu "ovo je nasa teritorija", "sad je na nas red", "zavrsili smo sa albanskim intelektualcima u Pristini, sa svim onim diplomatama, novinarima i ostalima koji nisu mogli da nase zene i decu spasu od pokolja" itsl. Kao ilustracija masovnosti i sve primetnije prisutnosti OVK, u ovim izvestajima pominje se i podatak da je prosle nedelje nekoliko desetina uniformisanih albanskih pobunjenika nesmetano prisustvovalo sahrani jednog svog saborca nedaleko od Djakovice.

"Ovaj oruzani pokret nema svoje politicko krilo. Na njegovom celu nalaze se brojni levicarski radikali, vecina njih baziranih u Evropi, koji vec decenijama pozivaju na oruzanu pobunu. Ove militantne snage, stare marksiste-lenjiniste, ranije je podrzavao Enver Hodza, tvrdokorni komunisticki vodj Albanije, koji je umro 1985. Borci u planinama, medjutim, najcesce su konzervativni seljecm cini$su we$ocevi$i$dedovm fovili$se fasistickom Italijom protiv Srba u drugom svetskom ratu i koji su ostali vezani za stari monarhisticki pokret. Mnogi od ovih gerilaca su religiozni muslimani, koji nose sobom Kuran. Ova ideoloska podela verovatno je razlog sto OVK jos nije formirala svoje politicko krilo" - navodi se u zakljucku opsirnog izvestaja "Njujork tajmsa" iz Drenice, uz upozorenje da tekuci, primetni porast napetosti na Kosovu nosi opasnost da se ovaj sukob - ukoliko ne dodje do hitne i odlucne medjunarodne intervencije - prenese i na neke od susednih balkanskih zemalja.

PREMA OCENI LONDONSKOG "INDIPENDENTA"

Rat na Kosovu je izvestan i prenece se na Makedoniju

Beograd, Beta. - Rat na Kosovu je izvestan i prenece se na Makedoniju, u kojoj Albanci cine gotovo trecinu stanovnistva, ocenjuje jucerasnji londonski "Indipendent". List u reportazi iz Gostivara pise da tamosnji "albanski aktivisti traze inspiraciju od svoje brace na Kosovu" kao i da su reseni da naoruzaju kosovske Albance, prenosi Radio Bi-Bi-Si u emisiji na srpskom. "Indipendent" navodi izjave albanskih lidera u Makedoniji u kojima oni otvoreno govore o spremnosti makedonskih Albanaca da prokrijumcare oruzje na Kosovo i suoce se sa svim strahotama koje bi doneo rat.

"Kada jednom prestane ubijenje, Kosovo ce se otcepiti od Jugoslavije, i tada na dnevni red dolazi integritet Makedonije, jer zasto bi tamosnji Albanci ostali lojalni Skoplju kad su se njihova kosovska braca odvojila od Beograda", smatra "Indipendent".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /