utorak, 7. april 1998.

DANAS NOVI PROTEST BEOGRADSKIH STUDENATA

Najavljena setnja pored RTS i "Politike"

Raspisivanje referenduma o stranom posredovanju u resavanju problema na Kosovu bespotrebno i preskupo ocenio Marko Selakovic, portparol Studentskog protesta

Beograd, Beta. - Studentski protest za Kosovo i Metohiju '98 u Beogradu najavio je za danas novo protestno okupljanje beogradskih studenata u znak podrske srpskim studentima Pristinskog univerziteta. Studenti i Nastavno-naucno Vece Pristinskog Univerziteta usprotivili su se sporazumu o normalizaciji nastave na Kosovu koji su potpisali predstavnici Vlade Srbije i kosovskih Albanaca. Protest beogradskih studenata pocece danas u 17 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta, gde bi trebalo da im se obrate poznate licnosti iz javnog i politickog zivota Srbije i lideri studentskog protesta u Nisu i Pristini, rekao je ne konferenciji za novinare portparol Studentskog protesta u Beogradu Marko Selakovic.

Posle okupljanja studenti ce krenuti u protestnu setnju centralnim gradskim ulicama u kojoj bi trebalo da prodju pored zgrada Radio televizije Srbije i Kompanije "Politika", najavio je Selakovic. On je rekao da Ministarstvo unutrasnjih poslova Srbije za sada nije zabranilo protestno okupljanje studenata.

Raspisivanje republickog referenduma o stranom posredovanju u resavanju problema na Kosovu i Metohiji, Selakovic je ocenio kao "bespotrebno i preskupo". "Ukoliko nema necasnih radnji aktuelnog rezima na Kosovu i Metohiji, nema potrebe sakrivati se od medjunarodne javnosti iza 'volje naroda", rekao je Selakovic i podsetio da je srpski narod dao mandat vlasti da "resava sustinska pitanja u interesu nacije, a ne da svoju nesposobnost krije iza stare komunisticke devize 'narod se pita'".

Povodom demonstracija Albanaca zakazanih za 9. april, Organizacioni odbor beogradskog protesta studenata osudio je sve oblike secesionizma i zatrazio od albanskih studenata da se ograde od takvih zahteva. Selakovic je najavio da ce uskoro biti objavljena platforma Studentskog protesta u Beogradu o resavanju kosovskog problema sa "posebnim akcentom" na pitanje Univerziteta. "Pozvacemo javne licnosti i studente, odnosno sve zainteresovane za normalno i civilizovano resavanje kosovskog problema da podrze tu platformu", rekao je portparol beogradskog protesta studenata.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /