sreda, 8. april 1998.

NI NA DESETI POZIV VLADE SRBIJE KOSOVSKI ALBANCI SE NISU ODAZVALI

Predsednik Srbije "badava" putovao

Nedolazak predstavnika albanskih partija na razgovore Milan Milutinovic ocenio kao neodgovoran potez i ponovio da poziv za dijalog ostaje otvoren. Albanci za dijalog sa Srbijom i SRJ ali u "okvirima koje je odredila Kontakt grupa za Balkan" - rekao Fehmi Agani

Poziv za razgovore i dalje vazi:
Ratko Markovic i Milan Milutinovic
juce u Pristini
FOTO: Rojters

Pristina, Beta. - Predstavnici kosovskih Albanaca nisu se ni juce odazvali pozivu Vlade Srbije na dijalog o Kosovu i Metohiji. Na te razgovore dosao je i predsednik Srbije Milan Milutinovic, kao i specijalni izaslanik predsednika SR Jugoslavije Vladan Kutlesic, kome je to prvi dolazak na zakazane razgovore. Predsednik Srbije Milan Milutinovic ocenio je juce da je nedolazak predstavnika albanskih politickih partija na razgovore o Kosovu i Metohiji "neogovoran" potez. On je u Pristrini izjavio da ostaje otvoren poziv vlasti za kontruktivan dijalog o Kosovu i Metohiji. Milutinovic je novinarima rekao da je spreman da se u svakom momentu u Beogradu sastane sa predstavnicima politickih partija kosovaskih Albanaca, kada to oni odluce.

"Dolaskom ( U Pristinu), zeleo sam da podvucen znacaj koji mi pridajemo takvim razgovorima", rekao je Milutinovic. "Nazalost, pozvani predstavnici albanskih politickih partija nisu dosli na paravovremeno zakazane razgovore. Ovim se oni, po ko zna koji put, oglusuju o nase pozive za politicki dijalog." "Takav neodgovoran odnos albanskih politickih stranaka, sam po sebi, za nasu javnost, za sve dobronamerne u svetu, dosta govori. Svako dalje odlaganje i odbijanja po raznim nevestim i providnim izgovorima i uslovljavanjima, samo blokira prosec politickog resavanja pitanja (Kosova)", kazao je predsednik Srbije.

"To je i protiv interesa albanske nacionalne manjine i interesa svih koji zive na Kosovu i Metohiji, a u interesu je onih sila koje hoce da na ovim prostorima stvore poligon za ostvarivanje svojih namera. Takvim ponasanjem albanske partije su upotrebljene za dalje pritiske na nasu zemlju", rekao je Milutinovic. On je kazao da je jucerasnji nedolazak predstavnika politickih partija kosovskih Albanaca "najbolji dokaz da smo bili u pravu kada smo pokrenuli inicijativu da se svi gradjani nase republike, ukljucujuci i gradjane albanske nacionalnosti, izjasne sta misle kojim putem treba ici u resavanju nasih unutrasnjih pitanja".

Kordinator savetodavnog tima lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugoive Fehmi Agani izjavio je da predstavnici albanske strane nece doci na sastanak jer traze posredovanje trece strane. Mi smo za dijalog sa Srbijom i SRJ, ali u "okvirima koje je odredila Kontakt grupa za Balkan", kazao je Agani.

Rugovin portparol Dzemal Mustafa izjavio je da su "medjunarodni posrednici obavezni i u preliminarnim razgovorima" i da nije dobro da se oni "iskljuce na pocetku dijaloga". Ni na dosadasnjih devet poziva Vlade Srbije niko od predstavnika politickih partija i udruzanje kosovskih Albanaca nije se odazvao. Oni su i ranije isticali da pristaju na razgovore, ali samo uz medjunarodno posredovanje. Trazili su, takodje, da pregovaraju sa timom koji odredi predsednik SRJ Slobodan Milosevic.

SUSRET PRIMAKOV - DINI U MOSKVI

Kosovu se mora dati autonomija

Moskva, AFP-Rojters. - Pokusaji da se Kosovo odvoji od Srbije mogli bi da dovedu do masakra, izjavio je juce ministar inostranih poslova Rusije Jevgenij Primakov, posle susreta sa sefom italijanske diplomatije Lambertom Dinijem koji boravi u Moskvi.

Rusija smatra da je potrebno da se prihvate tri osnovne tacke da bi poceli korisni pregovori. Prvo, Kosovu se mora dati autonomija. Drugo, Kosovo mora ostati deo Srbije. Trece, autonomno Kosovo mora imati neku direktnu vezu sa vladom federalne Jugoslavije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /