sreda, 8. april 1998.

BEOGRADSKI NADBISKUP FRANK PERKO

Izjasnjavanje zida unutrasnji zid

Beograd. - Beogradski katolicki nadbiskup Franc Perko povodom kosovskog pitanja izajvio je novinarima da mu se referedum o stranom mesanju u ovaj problem cini potpuno irelevantnim "prvo zbog toga sto je medjunarodna zajednica vec odavno umesana u resavanje kosovskog pitanja i drugo - zato sto je u sustini medjunarodna zajednica povodom tog problema na srpskoj strani".

"Stav medjunarodne zajednice je da granice republika moraju ostati nepromenjive. Toga su se drzali povodom Hrvatske, Bosne i Hercegovine i sada povodom Srbije i Kosova", rekao je beogradski nadbiskup. On je ocenio da je veliko pitanje da li ce uopste biti moguce da dodje do stvarnih pregovora bez posredovanja medjunarodne zajednice. "Ako i dodje do razgovora, tesko ce se naci i odgovarajuce resenje za srpsku stranu bez posredstva medjunarodne zajednice. To svako moze da vidi. Referencum ce srpskom narodu sazidati unutrasnji zid, a medjunarodna zajednica sankcijama vanjski zid i narod ce se muciti u bedi i zaostajanju za svetom".

Nadbiskup Perko je kao jedno od sustinskih pitanja naveo pitanje nataliteta. "Srpski natalitet na Kosovu je na nuli a albanski je najvisi u Evropi. Ako se ovo ne promeni, za 50 godina Srbi ce biti manjina u sopstvenoj domovini jer Albanci, za razliku od Srba, i u siromastvu ustrajavaju na visokom prirastaju. Ovo je polagana smrt srpskog naroda i u tome vidim najdublji problem".

J. Kocijan

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /