sreda, 8. april 1998.

STIPE MESIC, BIVSI PREDSEDNIK SFRJ, ODGOVARA NA IZJAVU BORISAVA JOVICA "VECERNJEM LISTU"

Tudjman i Milosevic su se ipak sastali u Karadjordjevu

Zagreb, Beta. - Bivsi predsednik Predsednistva SFRJ i nekadasnji visoki funkcioner Hrvatske demokratske zajednice Stipe Mesic ponovio je juce da su se predsednici Hrvatske i Srbije Franjo Tudjman i Slobodan Milosevic u Karadjordjevu svojevremeno dogovarali o podeli Bosne.

Odgovarajuci na prekjucerasnju izjavu takodje bivseg predsednika Predsednistva SFRJ Borisava Jovica, Mesic je zagrebackom "Vecernjem listu" rekao da je cinjenica da je razgovarao s Jovicem i rekao mu da ima informacije da se Srbi u Hrvatskoj naoruzavaju. "To sam mu tvrdio i krajem 1990. u neformalnim razgovorima i pred Milanom Babicem, koji je sada u Srbiji pa i njega mozete pitati".

"Rekao je da Srbiju Srbi u Hrvatskoj ne zanimaju. Pitao sam ga: 'Zanima li vas hrvatska teritorija?' Kazao je: 'Ni to'. Njih zanima 66 odsto BiH. Rekao je: 'To je bilo srpsko i ostace'. Kazao sam tada: 'Ako vas ne interesuju Srbi ni hrvatska teritorija, idemo onda sesti i videti koji su to problemi, pa cemo ih zajedno makar detektovati, a Hrvatska ce ih znati resiti'", navodi Mesic. "Pitao sam ga je li za to da sednemo Tudjman, Milosevic i nas dvojica za sto. Kazao je da jeste, ali da ne zna sta misli Milosevic. Javio se nakon sat vremena. Milosevic mu je rekao da mi prenese da je i on spreman - 'bilo gdje u zemlji i inostranstvu'", rekao je Mesic "Vecernjaku". "Isti sam dan otisao Tudjmanu i rekao mu doslovno: 'Ova dva mulca u Beogradu zele razgovor. Jesi li ti Franc, za razgovor?'. On je rekao: 'Javi im da jesam, a gde i kada, to cemo se dogovoriti i ja cu ti na vreme reci'. Medjutim, to mi nikada nije rekao, nego je otisao u Karadjordjevo, sam s Milosevicem. To je potpuna istina". "Normalno je da Bora Jovic sada daje ovakve izjave kada su prevarili Srbe u Hrvatskoj", naglasio je Mesic komentarisuci Jovicevu izjavu "Vecernjaku" da bi on (Jovic) znao da su Tudjman i Milosevic razgovarali u Karadjordjevu o podeli BiH.

"On vrlo dobro zna da je bio sastanak u Karadjordjevu, i nakon toga, u Tikvesu. Bora Jovic ima pravo i na amneziju. To je njegov problem. A ja vam tvrdim da je na jednom od takvih razgovora bio i Milan Babic. Njemu sam rekao da ce ga prevariti, da sve probleme mozemo resiti u Zagrebu i da gresi sto dolazi Jovicu. Rekao mi je da ce oni imati drzavu, a ja sam mu rekao da je to iluzija, da ga varaju". "Zato bih voleo sada cuti sta kaze Babic. Zar se ni on ne seca sto sam mu rekao?"

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /