sreda, 8. april 1998.

DEVETI IZVESTAJ VLADE SRJ O IZVRSENIM RATNIM ZLOCINIMA NA PODRUCJU PRETHODNE JUGOSLAVIJE

Materijal bez adekvatnog tretmana u Tribunalu

Deo materijala spada u prioritete koji su sacinjeni na zahtev glavnog tuzioca Tribunala u Hagu Luiz Arbur, kako bi im Tribunal dao prioritet, naglaseno je na konferenciji za novinare

Beograd. - Clanovi Komiteta za prikupljanje podataka o izvrsenim zlocinima protiv covecnosti i medjunarodnog prava juce su novinarima predstavili deveti izvestaj Vlade SR Jugoslavije o izvrsenim ratnim zlocinima na podrucju prethodne Jugoslavije, koji je Komitet pripremio.

Izvestaj sadrzi deo o "pripremama Muslimana i Hrvata u BiH za nasilno otcepljenje od SFRJ i organizovan karakter genocida prema Srbima u Sarajevu", zatim "zlocin genocida nad srpskim narodom u opstini Konjic (1992-1993)", treci deo je "genocid nad Srbima u Bosanskoj Posavini (Brcko, Orasje, Odzak i Bosanski Brod) 1992. i 1993. godine", cetvrti "logori mudzahedina u opstini Zavidovici" i peti "Miniranje crkve Svetog Nikolaja u Vukovaru, u noci izmedju 18. i 19. septembra 1991. godine".

Prva tri materijala, kako je naglaseno, spadaju u prioritete koji su sacinjeni na zahtev glavnog tuzioca Tribunala u Hagu Luiz Arbur, kako bi im Tribunal dao prioritet u Hagu.

Predsednik Komiteta Zoran Stojanovic podvukao je da se Komitet u radu pridrzava pravila koja vaze u pretkrivicnom postupku, ali i da je namenjen da sluzi kao sudski dokaz, sve u skladu s nasim zakonom, kao i da se prikupljeni podaci redovno predaju kancelariji Tribunala u Beogradu. Dajuci ocenu o saradnji s Tribunalom, Stojanovic istice na nezadovoljstvo Komiteta nacinom podizanja optuznica i "restriktivnim pristupom", uzimajuci za primer Celebice.

- Mi imamo podatke za 193 ubijena i za preko 100 izvrsilaca, a postupak se vodi za svega 13 ubijenih i ogranicen je na cetiri izvrsioca. Razmere zlocina daleko su sire od onih koje se u slucaju Celebici navode. Sto se tice Bosanske Posavine, o kojoj imamo zaokruzenu celinu i validne dokaze i koji su prioriteti na kojima je Tribunal radio, izgleda da u dogledno vreme nemaju nameru da podignu optuznicu za ta dogadjanja. U svim nasim kontaktima imali smo primedbe. Arbur je materijal koji smo predali ocenila kvalitetnim, ali se pozivala na budzet i druga ogranicenja - naveo je Stojanovic.

Sudija Ilija Simic ocenio je da je delagacija Komiteta naisla na dobar prijem prilikom nedavnog boravka u Hagu gde su, kako je rekao, s odgovornim ljudima konkretno razgovarali o 35 predatih materijala i, u okviru posete, posetili pritvorsku jedinicu zatvora. Simic je naveo da je broj ratnih zlocina koji su pocinjeni i za koje su u Komitetu prikupljeni podaci - 1.214. Simicev utisak je da se postupak u slucaju Celebici "ocigledno odugovlaci" i da su zainteresovani da traje sto duze".

LJ. G.

Prikazane aktivnosti mudzahedina

Materijal koji je Komitet za prikupljanje podataka o pocinjenim zlocinima sadrzi preko 300 stranica, a ukupna dokumentacija sadrzi i 200 kaseta. Novinarima je juce prikazan i deo filma sa zaplenjene video kasete. Kako je dodatno pojasnjeno, "ukupno trajanje je jedan cas i 52 minuta, s pratecim tekstom na arapskom jeziku, na kojoj se vide razlicite aktivnosti mudzahedina u BiH, kao i poseta Alije Izetbegovica logoru mudzahedina".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /