sreda, 8. april 1998.

SKUPSTINA SRBIJE USVOJILA ODLUKU O REFERENDUMU

Gradjani se izjasnjavaju 23. aprila

Tog dana, od 7 do 20 casova, punoletni stanovnici Srbije izjasnjavace se da li prihvataju ucesce stranih predstavnika u resavanju problema na Kosovu i Metohiji

Beograd. - Na republickom referendumu koji ce biti odrzan u cetvrtak 23. aprila od 7 do 20 casova, punoletni stanovnici Srbije izjasnjavace se da li prihvataju ucesce stranih predstavnika u resavanju problema na Kosovu i Metohiji. Opredeljivace se zaokruzivanjem reci "DA" ili "NE" na glasackom listicu. Sprovodjenje referenduma bice finansirano iz budzeta Republike.

Ovo je sustina Odluke o referendumu koju je Skupstina Srbije, posle celodnevne istorijske rasprave u kojoj su poslanici, uz retke izuzetke, iskazivali sav svoj patriotizam, donela sa 193 glasa. Protiv su bila samo cetiri poslanika, a po jedan je bio uzdrzan, odnosno nije glasao.

Na predlog vlade obrazovana je Komisija za sprovodjenje referenduma koju cine clanovi Republicke izborne komisije, isti predsednik (Balsa Govedarica) i sekretar (Nebojsa Rodic). Za ovakav sastav glasala su 194 poslanika, samo su tri bila protiv, cetiri uzdrzana, a dva nisu glasala.

Prvi put posle duzeg vremena skupstinska rasprava je vodjena gotovo bez pauze, dok je lista prijavljenih za diskusiju stalno prosirivana. Cak ih je 66-oro govorilo, dok se za replike najcesce javljao potpredsednik vlade radikalski vojvoda Vojislav Seselj, pobravsi i najvise aplauza za jezgrovitu i argumentovanu odbranu srpstva i Srbije "od velikih sila koje bi da je pocepaju", u odbranu istine o planu Z4 "koji je sveo Srpsku Krajinu na cetvrtinu svoje teritorije", i u zastitu suma "kojih vise nece biti za stampanje knjiga o Muslimanima koji sada dokazuju da su Bosnjaci, a Bosnu nisu ni videli".

M. T. - O. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /