sreda, 8. april 1998.

ORGANIZACIJA ZA EVROPSKU BEZBEDNOST I SARADNJU

Poziv Beogradu da odustane od referenduma

Sofija, FoNet. - Visoki zvanicnik Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) pozvao je juce predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milosevica da odustane od referenduma o stranom ucescu u resavanju problema Kosova, javlja AFP. Havijer Ruperes iz Parlamentarne skupstine OEBS nazvao je referendum "taktikom odugovlacenja" i podvukao da Beograd mora da pocne direktne pregovore sa kosovskim Albancima uz pomoc stranih posrednika.

"Pozvao bih jugoslovenske vlasti da otkazu taj referendum koji sigurno nema za cilj da pomogne resavanje problema, vec da ga odlozi" rekao je Ruperes. "Potrebno je da jugoslovenski i albanski predstavnici sednu za sto i pocnu pregovore sto je pre moguce, bez prethodnih uslova, a pod pokroviteljstvom medjunarodne zajednice" dodao je on.

Ruperes je pozdravio predlog albanskog ministra inostranih poslova Paskala Miljoa da Kosovo dobije status republike unutar SR Jugoslavije. "Ono sto je prihvatljivo za obe strane, prihvatljivo je i za nas" rekao je on, ali i dodao da je osnovni zahtev medjunarodne zajednica siroka autonomija za Kosovo.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /